АКТУАЛЬНО

[5]

Які податки і тарифи збільшаться для українців влітку



Вже незабаром для українців подорожчає інтернет, холодна вода і доведеться заплатити податок на нерухомість.

Влітку українці отримають перші квитанції і протягом 60 днів повинні будуть сплатити податок на нерухомість. У цьому році розмір податку збільшиться, так як він прив'язаний до мінімальної заробітної плати - зростає мінімалка, збільшується і розмір податку. Крім того, зростуть деякі тарифи на комунальні послуги.

За "зайву нерухомість" доведеться заплатити більше

Вже через кілька тижнів українці отримають перші платіжки за "зайву" нерухомість. Кожен міська рада самостійно визначить, яка площа вважається "зайвою" і скільки за неї доведеться заплатити. Зібрані податки поповнять місцевий бюджет.

У Податковому кодексі сказано, що не можна стягувати податки за квартири площею менше 60 квадратів і будинки площею до 120 квадратних метрів. А розмір податку повинен коливатися в межах від 0 до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік. З огляду на те, що в 2016-му мінімальна зарплата зросла з 1378 до 1600 гривень, в цьому році українцям доведеться заплатити за свою нерухомість більше.

У Києві ставка податку з минулого року не змінилася - за кожен квадрат "понад норму" потрібно заплатити 1% від мінімалки. Наприклад, сім'я, яка живе в квартирі площею 90 квадратних метрів, в минулому році повинна була заплатити податок у розмірі 413,4 гривні, а цього літа - вже 480 гривень. Однак, дійсно значне підвищення податку на українців чекає влітку 2018-го. Тоді за "зайві" 30 квадратів доведеться віддати державі 960 гривень.

Цього року платіжки будуть приходити українцям до першого липня. На оплату дається 60 днів, тим, хто не встигне, загрожують штрафи. За місяць прострочки + 10% від суми податку, за прострочення більше, ніж на 30 днів + 20% від суми податку.

Наприклад, в минулому році сім'я з квартирою площею 90 квадратів, яка заплатила податок на два місяці пізніше встановленого терміну, повинна була віддати штраф 82 гривні, а в цьому році - 96 гривень.

Що подорожчає влітку

В Україні вже через кілька днів зростуть тарифи на послуги одного з найбільших інтернет-провайдерів "Воля". "Щоб і надалі підтримувати високий рівень сервісу, ми змушені з 1 червня 2017 року скорегувати поточну абонентську плату за ваш тариф і додаткові послуги", - йдеться в повідомленні компанії. Серед причин подорожчання своїх послуг в компанії називає зростання тарифів на енергопостачанні, законодавчі зміни, підвищення вартості телевізійного контенту. У червні тариф планують підняти на 12,6%, проте на цьому подорожчання, як відзначають в компанії, не зупиниться.

Крім того, влітку можуть підняти тарифи на деякі комунальні послуги. Нацкомісія вже прийняв рішення підняти тарифи в деяких містах, наприклад, в Києві.

Як подорожчала холодна вода:

"Київводоканал" - з 13,77 до 15,79 гривень за куб
"Львівводоканал" - з 10,49 до 13,41 гривень за куб
"Рівнеоблводоканал" - з 13,38 до 15,84 гривень за куб
"Дніпроводоканал" - з 12,45 до 13,32 гривень за куб
"Хмельницькводоканал" - з 11,49 до 13,91 гривень за куб

В середньому сім'я з трьох осіб витрачає 7,2 кубометра холодної води на місяць. Якщо раніше в столиці за такий обсяг води доводилося платити 99,1 гривні, після подорожчання за воду доведеться заплатити 111,5 гривні. Відзначимо, на даний момент тарифи на холодну і гарячу воду підвищили не у всіх містах України. Як пояснили в комісії, всі підприємства зобов'язані подати заяви з проханням встановити нові тарифи до 10 серпня. Після цього в НКРЕКУ нові тарифи затвердять.

Тариф на водопостачання кожне підприємство розраховує для себе самостійно. У вартість послуги входячи зарплати, електроенергія (з її допомогою працюють насоси), ремонт, податки, амортизація і т.д. Залежно від обладнання, кількості робочих місць, стану систем, вартість води у різних підприємств різна. Місцева влада стверджує програму розвитку підприємства і розглядає планований тариф, остаточне рішення приймає Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг. Головна вимога комісії - тариф повинен покривати всі витрати підприємства і включати в себе амортизацію.

В цьому році, як зазначили представники місцевої влади на засіданні комісії в лютому 2017 го, виявилося, що українці витрачають менше води, ніж передбачалося в розрахунках. Чим більше підприємство продає води, тим дешевше їх послуга. Однак через значне подорожчання комуналки українців почали економити.

А ось тариф на газ, як заявляє Володимир Гройсман, переглядати не планують. ".. Чув, що уряд збирається підняти ціну на газ до 8,5 тис грн Хочу підкреслити, що це не відповідає дійсності. Це абсолютна брехня", - цитує Гройсмана прес-служба уряду.

Що буде з курсом гривні

На початку лютого офіційний курс долара досяг 27,02 гривні, а на даний момент опустився до 26,38 гривні. Нацвалюта зміцнилася в першу чергу завдяки виручці від аграрної продукції, пояснює керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. Економісти таке зміцнення називають "сезонні фактори" - агрокомпанії заводять виручку для того, щоб провести посівну. Крім того, багато українців витрачають накопичені ще до економічної кризи долари, а імпортери традиційно відрізняються в цей період низькою активністю.

Деякі з цих факторів будуть актуальними як мінімум до середини літа, проте, Олександр Паращій упевнений, що вже через кілька тижнів гривня змінить траєкторію руху - долар подорожчає. "Ми бачимо, що обсяги виробництва сталі останні місяці падають, і ціни на світових ринках дещо знижуються Швидше за все, в перспективі менше місяця ми побачимо, що гривня буде слабшати.", - пояснює експерт.
Уже в липні гривню можна буде купити за 27 гривень. На валюту вплине ситуація на сировинних ринках, і рішення арбітражного суду між "Нафтогазом" і "Газпромом". До кінця року, за оцінками Concorde Capital, гривня девальвує до рівня 28,5 гривні за долар.

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб зазначає: гривня зміцнилася не тільки через високу валютної виручки українських експортерів. Останнім часом, зазначає експерт, долар планомірно втрачає позиції по відношенню до всіх валют.

«Долар падає через слабкі макроекономічні дані США і постійні скандали навколо фігури президента Дональда Трампа, завдяки яким вже лунають голоси про можливий імпічмент. І хоча успіх такого імпічменту виглядає на сьогоднішній день малоймовірним, політична напруженість серед політичних еліт США додатково тисне на долар, який тільки за останні два тижні виріс до євро з 1,0850 до 1,1250", - відзначає аналітик.

В "Альпарі" вважають, що сприятлива ситуація для гривні може тривати до середини або навіть кінця літа. За цей час, за підрахунками експертів, долар в Україні подешевшає до 25 гривень. "Зростання долара, який можливий в другому півріччі 2017 року, буде досить плавним До кінця року долар навряд чи перевищить діапазон 26,5-27 гривні", - прогнозує Вадим Іосу




Які податки і тарифи збільшаться для українців влітку  Які податки і тарифи збільшаться для українців влітку Reviewed by марія іваночко on 11:53 Rating: 5