АКТУАЛЬНО

[5]

Любомир Гузар: найважливіші факти біографії людини-епохи

Чим запам'ятався Блаженніший


"Знай.ua" зібрав найважливіші факти біографії Блаженнішого Любомира (Гузара), який сьогодні, 31 травня, відійшов у вічність після важкої хвороби на 85 році життя.п

Любомир Гузар народився у Львові у 1933 році у родині львівських інтелегентів. Через це під час Другої світової війни його сім'я була змушена покинути Україну – спочатку вони емігрували до австрійського Зальцбурга, а через п'ять років – до США. Священик зміг повернутись на батьківщину майже через півстоліття - лише після проголошення незалежності, у 1993 році.


У США Любомир Гузар здобув релігійну освіту, спочатку у духовній семінарії в Стенфорді, а потім у Католицькому університеті Америки у Вашингтоні. Продовжив філософські студії у Фордгамському університеті Нью-Йорка і в 1967 році здобув ступінь маґістра.

У 60-х роках познайомився з главою УГКЦ владикою Йосипом Сліпим, якого радянська влада після 18 років заслання у сибірських таборах, відпустила до Риму. Зустріч справила таке велика враження на Гузара, що він вирішив перебратись до Риму. Здобувши ступінь доктора богослов'я, він стає ченцем-настоятелем у монастирі Студіон, у передмісті, а потім і помічником Сліпого.

У 1977 році висвячений у пост єпископа. Висвячення відбулось таємно, його провів Йосип Сліпий потайки від Ватикану. В 1996 році регалії Гузара підтвердив Папа Римський Іван Павло II.


Більша частина життя глави церкви минула за межами України. Через це, Гузар зізнавався, що деколи відчуває себе на Батьківщині чужинцем. Українське громадянство отримав лише у 2002 році.

Розглядався як один з можливих наступників Папи Римського Івана Павла ІІ.

Обраний главою УГКЦ у 2001 році, хоча фактично керував церквою ще з 1996 року у зв'язку з поганим здоров'ям тодішнього глави Кардинала Любачівського.

Папа Римський Іван Павло ІІ призначив його кардиналом Католицької Церкви.

У 2005 році переніс резиденцію глави УГКЦ зі Львова до Києва. Саме українська столиця була осередком Української греко-католицької церкви до Другої світової війни.

У 2011 році несподівано для багатьох владика Гузар публічно оголосив про свій відхід з поста глави церкви, посилаючись на проблеми зі здоров'ям.

Блаженніший нагороджений чотирма державними вищими нагородами: Орденом князя Ярослава Мудрого III ст., Орденом князя Ярослава Мудрого IV ст., Орденом князя Ярослава Мудрого V ст. та Орденом «За заслуги» III ст.




Любомир Гузар: найважливіші факти біографії людини-епохи Любомир Гузар: найважливіші факти біографії людини-епохи Reviewed by марія іваночко on 08:40 Rating: 5