АКТУАЛЬНО

[5]

Для призначення пенсії можна докупити страховий стаж

*****
Почастішали випадки, коли за пенсією сьогодні звертаються люди, котрі не мають мінімального страхового стажу
Переважно це ті, хто народився у 1950 — 1960-х роках, але свого часу виїхав за кордон і працював там без трудової книжки, Якщо після досягнення пенсійного віку такі особи не мають 15-річного страхового стажу, вони ризикують на старість залишитися в Україні без пенсії.
Однак, згідно з чинним законодавством, страховий стаж можна докупити. Про всі нюанси розпитуємо заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду області
— Скільки страхового стажу людині потрібно мати? Чи можна його докупити? За яких умов?
— Для нарахування пенсії громадянину України потрібно мати не менш як 15 років страхового стажу. Якщо стажу бракує, то його справді можна купити, уклавши договір добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
— Що для цього потрібно?
— Для укладення договору про добровільну участь незастрахованій особі потрібно звернутися до органу Державної фіскальної служби України за місцем проживання та подати відповідну заяву за встановленою формою, долучивши копію документа, що посвідчує особу, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера та копію трудової книжки (у разі наявності). Зауважу, що з особами, які застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, договори про добровільну участь не укладають!
— Скільки потрібно щомісячно платити?
— Розмір внеску визначають у договорі, при цьому сума сплачених внесків за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та не більшою за суму єдиного внеску, обчислену, виходячи з максимальної величини.
З 1 травня 2016 року розмір мінімального страхового внеску становить 319,00 грн. (22% від 1450 гривень (мінімальна зарплата для працездатних осіб). Сплачувати внески потрібно кожного місяця.
— Чи може людина, наприклад, купити всі 15 років страхового стажу, чи тільки рік-два, яких їй не вистачає?
— Договір про добровільну участь укладають не менш ніж на рік. У договорі може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, у яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (в тому числі за період з 1 січня 2004-го по 31 грудня 2010 року).
— На яку пенсію особа зможе претендувати, якщо матиме лише 15 років страхового стажу?
— Слід зазначити, що розмір пенсії залежить від одержуваної особою зарплати та наявного страхового стажу. Якщо розмір пенсії, обчислений від зарплати та 15 років страхового стажу, менший за 949 гривень, то до пенсії встановлюють щомісячну державну адресну допомогу в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Тобто пенсія становитиме 949 грн. У випадку визнання особи інвалідом I, II або III групи, до пенсії встановлюють щомісячну державну адресну допомогу в сумі, що не вистачає до розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на сьогодні — до 1130 грн.
Джерело
_______
Загрузка...
Загрузка...
Для призначення пенсії можна докупити страховий стаж Для призначення пенсії можна докупити страховий стаж Reviewed by марія іваночко on 18:08 Rating: 5