АКТУАЛЬНО

[5]

Юристи відкрили секрети «комуналки»: Як і коли можна не платити за тепло і гарячу воду

Температура гарячої води має бути не менше, ніж 50 градусів, а температура в приміщенні – 18 градусів.
У Києві досі опалення включили не у всіх будинках. Відповідно до закону, українці, які досі залишаються без тепла, мають право платити менше. Крім того, законом регулюється мінімальна температура гарячої води та повітря в опалювальному приміщенні. Якщо постачальник послуг порушує нормативи, за кожен градус нижче норми українці мають право вимагати перерахувати суму в платіжках, або взагалі відмовитися платити. Журналісти з'ясували, коли і чому за комуналку можна платити менше, повідомляють "Українські реалії" з посиланням на Патріоти України.
Що робити, якщо замість гарячої води – тепла
Відповідно до закону "Про житлово-комунальні послуги", через дві хвилини після відкриття крана температура води повинна коливатися в межах 50-75 градусів. Якщо температура гарячої води – 45-49 градусів, платити за неї можна на 10% менше. Так, діючий тариф "Київенерго" – 83,1 гривні за кубометр гарячої води. Відповідно до затверджених Кабінетом міністрів нормативам, родина з трьох осіб за місяць використовує 4,8 кубометра гарячої води. Якщо температура води, наприклад, не 50, а 49 градусів, замість 398,8 гривні можна заплатити 358 гривень (на 10% менше). Якщо температура в крані від 40 до 44 градусів – платити можна на 30% менше, тобто 279,1, а не 398,8 гривні. Якщо температура нижче 40 градусів за гарячу воду можна платити за тарифом на холодну воду.
Нормативи для гарячої води:
50-75 градусів – платити 100%,
45-49 градусів – платити 90%,
40-44 градуса – платити 70%,
Менше 40 градусів – платити за тарифом на холодну воду.
Крім того, законом встановлено, що відключати гарячу воду можуть не більше ніж на шість годин на добу (за умови стабільного водопостачання) і не більше, ніж на 10 днів на місяць (30% від часу надання послуги). Тобто, якщо гарячої води немає два тижні, послугу можна оплачувати частково – за кожен день "прострочення" сума в платіжці за місяць повинна зменшуватися на 3,3%.
Щоб перерахувати платіжки, необхідно звернутися до постачальника послуг, після чого представник компанії повинен заміряти температуру води і скласти акт – документ передають постачальнику, він же здійснює перерахунок. Якщо постачальник послуги звернення проігнорує – можна йти до суду.
Як говорить юрист Олена Проценко, кияни дуже рідко користуються своїми правами в питаннях ЖКГ і не поспішають звертатися до суду, якщо через поганий тиск в системі на останніх поверхах багатоповерхівок погано надходить вода або ж замість гарячої води – тепла.
"Якщо раптом в крані поганий напір через слабкий тиск, необхідно звернутися зі скаргою до підприємства, яке надає послугу, а після, якщо проблема не буде усунена, звернутися до суду і вимагати, щоб був встановлений, наприклад, додатковий насос для того, щоб послуга відповідала", – говорить юрист.

Щоб зробити перерахунок, необхідно звернутися із заявою до підприємства, яке постачає тепло до квартири. Після цього представник компанії повинен заміряти температуру в квартирі і скласти акт-претензію. Це документ передається теплопостачальнику, який повинен зробити перерахунок.Коли можна платити за опалення менше

Якщо в житловому приміщенні температура повітря нижче 18 градусів (і 20 градусів в кутових кімнатах), платити за тепло можна менше. За кожен градус нижче 18 – мінус п'ять відсотків від суми в платіжках. Наприклад, в Києві в квартирі площею 60 квадратних метрів (без теплового лічильника) за опалення доведеться заплатити 1978 гривень на місяць, якщо температура в квартирі 15 градусів, замість майже двох тисяч доведеться заплатити всього 1687 гривню. Якщо температура повітря в квартирі нижче 12 градусів, відповідно до закону, платити за опалення не потрібно.Однак при цьому в законі "Про житлово-комунальні послуги" уточнюється: "За умови здійснення власником, балансоутримувачем будинку заходів з утеплення приміщень і місць загального користування".
Так, якщо в квартирі старі вікна, які пропускають тепло, вимагати від постачальника послуг перерахувати суму в платіжках не можна. Законом також встановлено, коли постачальники послуг повинні розпочинати опалювальний сезон – протягом трьох діб після того, як середньодобова температура на вулиці закріпилася на рівні восьми градусів тепла. Якщо ця вимоги не виконується, на четверту добу і кожен наступний день сума в платіжках за місяць повинна зменшуватися на 3,3%
Якщо в квартирі холодно, необхідно:
1. Повідомити виконавця послуг (усно по телефону, письмово, зазначеним в договорі способом).
2. Виконавець повинен перевірити якість надаваних слуг. Якщо не згодні з перевіркою, її проведуть повторно, але вже з представниками місцевої влади, об'єднання споживачів.
3. Після перевірки на руки видадуть акт, а суму в платіжках перерахують
Як утеплити свій будинок:
Пофарбувати батарею в темний колір і приклеїти за нею фольгу. Як каже експерт в сфері енергоефективності Ганна Шумейко, якщо пофарбувати батарею в темний колір і встановити за нею тепловідбивний екран, зроблений з алюмінієвої фольги, температуру в кімнаті можна підвищити на 2 градуси.
Утеплити або замінити вікна. Експерти кажуть: 40% тепла "йде" з приміщення через вікна. Для того, щоб зберегти тепло в квартирі, варто встановити двокамерні склопакети або ж утеплити вже встановлені вікна. Також варто подбати про вхідні двері, які не пропускають тепло.

Загрузка...

_______
Загрузка...
Юристи відкрили секрети «комуналки»: Як і коли можна не платити за тепло і гарячу воду  Юристи відкрили секрети «комуналки»: Як і коли можна не платити за тепло і гарячу воду Reviewed by точка зору on 13:01 Rating: 5