АКТУАЛЬНО

[5]

Експерт розповів, що змусило азіатські країни створити військовий альянс без Росії


Середня Азія є одним із тих регіонів, де існує високий ризик силового конфлікту. Тому кооперація між чотирма країнами в першу чергу спрямована на попередження такого загострення.
На думку політичного експерта Андрій Бузаров, який прокоментував для сайту “24” створення антитерористичного альянсу Китаю, Пакистану, Таджикистану і Афганістану, країни об’єднають зусилля, щоб контролювати рівень безпеки в регіоні і не допустити розпалювання будь-якого конфлікту чи державного перевороту, передає varota.com.ua.
Навіть, незважаючи не те, що Пакистан, по суті, є союзником США, кооперація цих країн вигідна всім в цьому регіоні. Це позитивна тенденція з точки зору боротьби з міжнародним тероризмом та попередження можливого спалаху державних переворотів або інших конфліктів,
– зауважив експерт.
Андрій Бузаров також нагадав: ісламістські рухи дуже небезпечні, перш за все, для Таджикистану. За останні два роки там спостерігається велика активізація різних радикальних угруповань. І були навіть спроби змінити чинну владу. Тому альянс, на його думку, сприятиме зміцненню кордону, в першу чергу, з Росією.
“Росія неодноразово говорила, що готова допомогти Таджикистану. Таджикистан, як відомо, союзник Російської Федерації по Організації договору про колективну безпеку альянсу (ОДКБ). Тому антитерористичний альянс чотирьох країн у геополітичних інтересах Росії”, – вважає експерт.
Водночас Андрій Бузаров не впевнений, що це нове об’єднання зможе однозначно поставити крапку в боротьбі з ісламістським екстремізмом. Радикальні сили, за його словами, набирають популярність у Таджикистані. В Пакистані вони завжди були сильні.
В той же час політолог сумніваєтьсь, що альянс якось буде боротися з тероризмом в обличчі “Ісламської держави” у Сирії.
Зараз є консенсус між США і Росією з приводу Сирії. Поки що крихкий мир між опозицією і владою в Сирії вдається утримувати. Проти “Ісламської держави” все одно триватимуть бойові дії. Але глобально не буде серйозних бойових дій у Сирії до виборів нового президента США, – наголосив Бузаров.
Нагадаємо, Пакистан, Афганістан і Таджикистан приєдналися до Китаю у військовому альянсі, який має на меті боротьбу з ісламістським екстремізмом. За повідомленням пакистанської армії, військові лідери чотирьох країн зібралися 4 серпня в північно-західній китайській області Синьцзян, щоб офіційно оголосити про координацію своїх зусиль.
Джерело: varota.com.ua.
Експерт розповів, що змусило азіатські країни створити військовий альянс без Росії Експерт розповів, що змусило азіатські країни створити військовий альянс без Росії Reviewed by марія іваночко on 08:17 Rating: 5