АКТУАЛЬНО

[5]

Народні прикмети: 14 серпня


Незважаючи на те, що на цю дату припадає відразу чотири Спаса, в перший день Успенського посту відзначають Медовий Спас. Свято було встановлено в 9 столітті н. е., причиною якого стали изнесения Древ Хреста Господнього.
В кінці XV століття свято поширилося на Русі. На його початок випадає перший день Успенського посту, але пост дещо «м'якше» Великого посту. Однак, суворіше Петрова і Різдвяного постів.
Іменування свята – Медовий Спас сталося від того, що саме в цей час починали підрізати і заламувати стільники. Всі бджолярі, без винятку, строго дотримувалися звичай: освячували свіжозібраний мед у церквах.
У багатьох районах освячувалися і макові головки, від чого й походить друга назва свята – Маковий Спас. За традицією, 14 серпня, готували різні страви з маком: булочки, пекли пироги, пиріжки та маківники.
Крім усього іншого, з Медового або Макового Спасу селяни починали орати поля для озимого посіву. Люди з цього приводу придумали безліч прислів'їв і приказок: «Коли сієш хліб в погоду, більше народиться приплоду» ; «В дощі не можна сіяти жита; як намочило голоблі — так і їдь додому» ; «Паші під озимі, готуй клуні » .
Поважайте і шануйте народні прикмети і традиції наших предків.
Іменинники 14 серпня: Олександр, Дмитро, Леонтій, Софія, Тимофій, Федір
 Джерело: УкрМедіа
Народні прикмети: 14 серпня Народні прикмети: 14 серпня Reviewed by марія іваночко on 09:12 Rating: 5