АКТУАЛЬНО

[5]

Якщо Кремль не доб’ється скасування санкцій, росіяни можуть знести чинну владу, — експерт


Посилення санкцій проти Росії може привести до непередбачуваних наслідків всередині країни, в тому числі і спроби зміни уряду.
Про це в коментарі “Главреду” зазначив голова комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак.
Зі слів Новака, тенденція до пом’якшення санкцій проти Росії — це результат активізації російських лобістів у Європі.
“Інших причин я не бачу, тому що Європа не відчуває особливих економічних втрат від санкцій проти Росії, європейська економіка зростає — за підсумками минулого року її зростання склало 1,5%, що цілком нормально для розвинених економік. Доходи європейців ростуть, хоч і не швидкими темпами. Тобто ніякої економічної кризи або стагнації, і як наслідок обмеження економічних відносин з Росією, Європа і європейці не відчувають. Тому єдине логічне пояснення полягає в тому, що Росія, не домігшись політичної і військової перемоги над Україною, тепер намагається своїми лобістськими методами зняти або пом’якшити введені проти неї санкції, оскільки від них найбільше страждає сама Росія і російська економіка”, — підкреслив економіст.
За його словами, санкції спричинили серйозний спад російської економіки, тож саме Москва, а не Брюссель, відчувають вплив обмежувальних заходів.
За підсумками 2015 року падіння російської економіки склало близько 4%, в цьому році очікується падіння трохи менше — близько 2%. Так що Росія більше всіх відчуває вплив санкцій. Тому логічно, що вони хочуть пом’якшити санкції, щоб пом’якшити і соціально-економічний удар по росіянах. Якщо і далі буде так само глибоко відчуватися вплив санкцій, російське населення може спробувати знести нинішню російську владу,”
— говорить експерт.
Новак також наголосив, що антиросійську позицію займають усі сусіди Росії в ЄС, оскільки вони найбільше стурбовані агресивною політикою Кремля.
“Відносно м’яку позицію завжди займали і займають деякі німецькі, французькі, австрійські, італійські політики. У той же час всі без виключення країни-сусіди Росії займають дуже жорстку позицію щодо до неї, тому що вони на своїй шкурі і з історії знають, що таке Росія і її політика стосовно до сусідніх країн”, — наголосив він.
Джерело 24tv.ua
Якщо Кремль не доб’ється скасування санкцій, росіяни можуть знести чинну владу, — експерт Якщо Кремль не доб’ється скасування санкцій, росіяни можуть знести чинну владу, — експерт Reviewed by марія іваночко on 09:20 Rating: 5