АКТУАЛЬНО

[5]

Віталій Купрій: «Гройсмана треба в тюрму садити»

Віталій Купрій — мабуть, єдиний нардеп, який добровільно погодився пройти детектор брехні. Перевірка не виявила жодних зв’язків з корупцією. Натомість сам пан Віталій неоднорозово викривав незаконні оборудки чиновників. Ми вирішили, що читачам ІБ «Корупціонер» буде цікаво більше дізнатися про цю особисть. Пропонуємо вашій увазі першу частину інтерв’ю, у якій ми торкнулися справи Корбана, перспектив партії «Укроп» та з’ясували, як порушував закон новоспечений прем’єр Гройсман.
Ви активно коментуєте справу Генадія Корбана. Нещодавно він пішов на угоду зі слідством по одному з епізодів («викрадення свободівця Рудика»), які йому інкримінують. Можна тепер вважати, що в цілому претензії до нього правоохоронних органів обгрунтовані? Чи інші справи є політичними, на чому раніше наголошувала сторона захисту?
Коли розпочалася активна стадія агресії проти України, 90% вчинків команди Дніпропетровської ОДА підпадали під Кримінальний кодекс. Але в той момент на кону стояла безпека країни. Доводилось навіть зупиняли залізничний рух, аби блокувати терористів.
Щодо Рудика… Якщо немає можливості покарати корупціонера, казнокрада, то громадськість інколи використовує протиправні методи. Згадайте так звану «сміттєву люстрацію». Генадій Олегович дійсно затримав Рудика, адже той приїхав з протиправною метою: посприяти призначенню на певні посади «смотрящих», які б доїли Дніпропетровську область. Однак дане визнання і примирення з Рудиком відбувалось під шаленим тиском. Ви самі бачили, що творилося в судах. Людину фактично піддавали тортурам. Можливо, це вже було питання життя і смерті.
Інші епізоди. Втручання у роботу виборчої комісії — це абсолютна маячня. Начебто кинув книжкою і сказав «читайте закони» — яка тут може бути кримінальна відповідальність? Викрадення юриста Величко — теж сумнівний епізод. Він сам з’явився у прокуратуру і розповідав про свої оборудки. Всі ці справи просто розсипаються, адже в них немає ніякого складу злочину.
Маючи непогашену судимість, Генадій Корбан не зможе балотуватися до ВР на окрузі, який звільнився після Бориса Філатова. «Укроп» вже визначився з новою кандидатурою?
Ми це питання в партії поки що не розглядали. До того ж Борис Філатов досі не позбавлений повноважень народного депутата. Гройсман навмисно не ставив відповідне питання на голосування, блокуючи призначення виборів. Тому я навіть не знаю, коли взагалі ці вибори відбудуться.

Часто лунають заяви, зокрема від Сергія Лещенка, про те, що Коломойський домовився з Порошенком. Як доказ, наводять голосування групи «Відродження». В той же час «Укроп» залишається в опозиції до влади. Як це узгоджується?
 сам не розумію. Напевно, треба в Лещенка спитати. Особисто я жорстко виступав проти Гройсмана. Я виявив у нього в дипломі підроблену інформацію: вказано, що за півтора роки він отримав вищу юридичну освіту, але це неможливо. Відповідну заяву в правоохоронні органи я вже подав. Інший момент: він незаконно виплачував зарплату нардепам і наніс збитки державі близько 200 млн грн. Його треба в тюрму садити.
Тобто немає зв’язку між Коломойським і партією «Відродження»?
Якісь зв’язки можуть бути. Впливові люди мають бізнес-зв’язки, спілкуються з депутатами. Коломойський і з Президентом також зустрічається. Я не бачу тут чогось таємного. Питання, що за цим стоїть? — Вірогідно, пан Лещенко краще знає.
У Бориса Філатова останнім часом значно пом’якшилась риторика стосовно влади. У нього покращились відносини з керівництвом країни?
Є таке прислів’я: точка зору залежить від місця сидіння. Після перемоги на виборах у Дніпропетровську Філатову було б дуже важко розвивати місто без співробітництва з центральною владою. На ньому лежить велика відповідальність, тому аби захистити інтереси місцевої громади, він трохи змінив інтонацію. У цьому є корисна прагматика.
Над якими ініціативами зараз працює партія «Укроп»?
Після того, як наша партія потрапила під шалений тиск з боку правоохоронних органів, процеси по її розбудові були зупинені. В тому числі, по фінансовій частині. Оскільки коли лідери по тюрмам, підприємцям не до виділення коштів.
Я сподіваюсь, що зараз ми розпочнемо більш активну діяльність. Будемо намагатись об’єднати зусилля з іншими парламентаріями у ВР, спробуємо створити окрему групу, що дасть нам більше повноважень.
У кому «Укроп» бачить потенційних політичних союзників?
Всі, хто заявили про свою опозиційність до влади, це наші потенційні союзники. Але ні в якому разі не «Оппоблок», адже вони є п’ятою колоною Кремля                                                   .Олександр Азімов,                                                                                                                      http://korupcioner.info/vitaliy-kupriy/
Віталій Купрій: «Гройсмана треба в тюрму садити» Віталій Купрій: «Гройсмана треба в тюрму садити» Reviewed by марія іваночко on 11:59 Rating: 5