АКТУАЛЬНО

[5]

Треба довести цей Майдан до кінця, а не робити наступний, - В'ятрович

Треба довести цей Майдан до кінця, а не робити наступний, - В'ятрович
"Революція відбудеться, коли пройдуть суспільно-політичні зміни" Майдан, за словами історика Володимира В'ятровича, переросте в революцію, коли влада здійснить реформи.

Володимир В’ятрович. Фото: hurtom.com
Про це В’ятрович сказав на круглому столі "Річниця Майдану" в "Укрінформі".
Історик стверджує, що в Україні відбувся уже третій Майдан. Бо першим була Революція на граніті в 1990 році.
Майдан 2013-2014 років Володимир В’ятрович характерезує як антирадянське повстання.
"Складовими цього повстання була боротьба за демократію, європейський вибір, українську Україну. Ми мали при владі Віктора Януковича, який в гуманітарній політиці почав з реабілітації всього радянського, а згодом дійшов до використання директивних і навіть репресивних методів. Саме за часів правління Януковича ми знову отримали політв’язнів, цензуру, проблему зі свободою зборів. Тобто він впевнено повертав нас у радянське минуле. Найбільш яскравим прикладом того, в якій країні ми могли б жити, були останні місяці правління Януковича. Тоді пройшов пришвидшений курс радянської історії: в країні викрадали активістів, людей піддавали тортурам, показово відбувалися несправедливі суди, мирних демонстрантів розстрілювали в центрі столиці", - каже В’ятрович.
Історик стверджує, що Майдан переросте в революцію, якщо відбудуться суспільно-політичні зміни.
"Поки що є можливість, щоб антирадянське повстання перейшло у революцію. Коли говоримо про Революцію гідності, то мова йде про індивідуальне переродження кожної людини. Вона сталася для мільйонів людей. Чи відбудеться революція в суспільно-політичному сенсі, залежить від нас із вами. Чи зможемо енергію уже третього масового протесту трансформувати в системні політичні реформи, які дозволять нам перетворитися в нову країну? На жаль, ми не скористатися своєю перемогою попередні рази", - стверджує він.
Здійсненню реформ, на думку історика, може сприяти присутність активістів Майдану у теперішній владі.
"Однією з ключових помилок громадських активістів 2004 року була теза: ми своє відстояли на Майдані, нехай керують інші. Те, що зараз вони пішли в політику, дає шанс змінити її зсередини", - каже В’ятрович.
Підготувала Оксана Загакайло            http://elise.com.ua
Треба довести цей Майдан до кінця, а не робити наступний, - В'ятрович Треба довести цей Майдан до кінця, а не робити наступний, - В'ятрович Reviewed by марія іваночко on 23:04 Rating: 5