АКТУАЛЬНО

[5]

Стало відомо, як українцям уріжуть субсидії

Уряд збирається скоротити кількість тих, хто отримує субсидії.
За словами директора департаменту Мінсоцполітики Віталія Музиченка, субсидії оформили вже 7 млн домогосподарств, передає Ukr.Media.
«Це ненормально, коли через три роки більше половини країни будуть отримувати субсидії», – заявив він. Щоб скоротити кількість субсидіантів, уряд має намір підвищити рівень мінімальних зарплат і пенсій, щоб громадяни могли платити за себе самі.
Для решти буде впроваджена модель монетизації субсидій, тобто грошова компенсація. Але, як показують дослідження, одержувачі субсидій не схильні економити. Наприклад, середні щомісячні витрати на оплату газу (в тому числі на опалення) в приватних будинках становлять 1 638 грн у субсідіантов і 938 грн у тих, хто платить за себе сам. Та сама картина спостерігається і в багатоквартирних будинках: 949 грн проти 720 грн.
За словами глави офісу реформ при Міністерстві фінансів Яни Бугримової, існують два базові сценарії монетизації субсидій: на рівні теплокомуненерго і на рівні домогосподарств. У першому випадку компаніям ТКЕ в грошовій формі виплачуються кошти за субсидіантів, розраховані на підставі соціальних норм споживання, а в другому – кожне домогосподарство отримує гроші на власний рахунок.
У Мінсоцполітики вважають нереальною монетизацію пільг для населення в найближчій перспективі.
Заговорили також і про монетизацію економії, тобто залишків субсидій. У Мінсоцполітики хочуть застосувати механізм, коли субсидіант, прикручуючи газ, може накопичити певну суму, а потім направити ці кошти на енергозбереження свого будинку, щоб уже в наступний опалювальний сезон економити ще більше і отримати ще більше вигоди.
_______
Загрузка...
Загрузка...
Стало відомо, як українцям уріжуть субсидії  Стало відомо, як українцям уріжуть субсидії Reviewed by точка зору on 20:05 Rating: 5