АКТУАЛЬНО

[5]

«ВІН ЗНАВ, ЩО В УКРАЇНІ ВИРІШУЄТЬСЯ ДОЛЯ НЕ ТІЛЬКИ ЄВРОПИ, А Й УСЬОГО СВІТУ» – ВДОВА ДЖЕЙМСА МЕЙСА



У Києві презентували книгу американського дослідника Голодомору 1932-1933 років в Україні Джеймса Мейса «Україна: матеріалізація привидів». Це злободенні статті про минуле і сучасне України, які стосуються історії, політики, економіки та реформ. Частину праць публікують вперше. Їх зібрала і упорядкувала вдова історика Наталя Дзюбенко-Мейс. За її словами, дослідник передбачив нинішні події в Україні.інформує http://de-facto.cc
Книга Джеймса Мейса «Україна: матеріалізація привидів»
Джеймс Мейс – американський дослідник української історії. Завдяки його свідченням Комісія Конгресу США, яка вивчала Голодомор 1932-1933 років в Україні, видала тритомник, присвячений цій темі. Йому також належить ідея акції «Свічка у вікні» на знак вшанування загиблих у Голодоморі.
З книги Джеймса Мейса «Україна: матеріалізація привидів»
Книга «Україна: матеріалізація привидів» зібрала під однією обкладинкою близько 50 праць дослідника. У ній – як статті, що публікуються вперше, так і ті, що вже друкувалися у періодичних виданнях України. Їх понад 10 років збирала та упорядкувала вдова Наталя Дзюбенко-Мейс.
«Вони торкаються питань фінансів, і економіки, і реформування, і стосунків України з Росією. Читаючи цю книгу, ми не отримаємо якихось готових рецептів, однак зможемо багато що осмислити», – каже упорядник видання.
За її словами, історик ще 25 років тому передбачав сьогоднішні події, але тоді його думки видавалися фантастичними.
Він прогнозував. Він показував природу російської ідеї, казав, що вони прийдуть до тями і почнеться все спочатку
Наталя Дзюбенко-Мейс
«Він прогнозував. Він показував природу російської ідеї, казав, що вони прийдуть до тями і почнеться все спочатку. Він мав своєрідний історичний зір. Я його постійно питала: чому приїхав в Україну? Він завжди відповідав, що він – історик України. І взагалі – історик, а тому має бути там, де віють вітри історії. Тому й тут. Бо не тільки доля Європи, а доля усього світу вирішується в Україні», – розповіла Наталя Дзюбенко-Мейс.
Це велика людина для України
Джеймс Мейс знав про Україну більше, ніж самі українці, погоджується президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. І додає: сьогодні його статті багато в чому сприймаються по-іншому.
Олександр Сугоняко
У 1999 році я собі уявити не міг, що може бути те, що зробила Росія, а він це знав
Олександр Сугоняко
«Він знав Україну серцем і знав її розумом. У 1999 році я собі уявити не міг, що може бути те, що зробила Росія, а він це знав. І якби ми це розуміли, сьогодні було б усе зовсім по-іншому», – каже Сугоняко.
Він називає феноменальним те, наскільки громадянин іншої країни зміг проникнутися болем українського народу. І фактично присвятив життя тому, щоб українці «жили правдою».
«Це – велика людина для України. У 1989 році він був в Умані, і в якомусь селі поїхав на цвинтар, де були заховані загиблі від голоду. Там були родичі померлих, міліція, доктори наук, які говорили про Голодомор. Вони говорили, а він плакав. Він усе пропускав не тільки через розум, а й серце», – сказав Сугоняко.
Мейс розповів про Голодомор світу
В Україні Джеймс Мейс зіграв ключову роль у дослідженні Голодомору. Завдяки його наполегливій праці Верховна Рада таки ухвалила закон «Про Голодомор» і визнала його геноцидом, зауважив історик Станіслав Кульчицький.
Станіслав Кульчицький
Я почав працювати над цією темою саме завдяки тому, що почала працювати комісія Джеймса Мейса в США із вивчення Голодомору. Завдяки її роботі про Голодомор дізналися у світі
Станіслав Кульчицький
«Це трапилося вже після його смерті, але він багато зробив для того. Я почав працювати над цією темою саме завдяки тому, що почала працювати комісія Джеймса Мейса в США із вивчення Голодомору. Ми так і називаємо її – комісія Мейса. Завдяки її роботі про Голодомор дізналися у світі. Ніхто не міг навіть уявити, що вона зможе без архівів, які були в Радянському Союзі, документально довести геноцидну природу сталінського злочину», – розповідає Кульчицький .
_______
Загрузка...
Загрузка...

Джеймс Мейс народився у Сполучених Штатах Америки. Під час навчання у виші зацікавився темою українського Голодомору. До України американець переїхав у 1993 році. Мейс викладав на кафедрі політології у Києво-Могилянській академії і редагував газету «День». Американець опанував українську мову і навіть писав українською книжки. Мейс помер 3 травня 2004 року. Похований на Байковому цвинтарі у Києві.

«ВІН ЗНАВ, ЩО В УКРАЇНІ ВИРІШУЄТЬСЯ ДОЛЯ НЕ ТІЛЬКИ ЄВРОПИ, А Й УСЬОГО СВІТУ» – ВДОВА ДЖЕЙМСА МЕЙСА «ВІН ЗНАВ, ЩО В УКРАЇНІ ВИРІШУЄТЬСЯ ДОЛЯ НЕ ТІЛЬКИ ЄВРОПИ, А Й УСЬОГО СВІТУ» – ВДОВА ДЖЕЙМСА МЕЙСА Reviewed by точка зору on 20:40 Rating: 5