АКТУАЛЬНО

[5]

Рівненський знахар: "До мене зазвичай їдуть ті, кого вже відправили помирати"


Вся справа в знанні трав
Династія цілителів із села Підзамче Рівненської області налічує багато поколінь народних лікарів. Без гучної реклами до сім'ї Валецких їдуть стражденні з усієї України - за сотні і тисячі кілометрів. Через кілька років повертаються, щоб просто сказати "спасибі".
На рахунку нинішнього продовжувача династії знахарів 51-річного Ігоря Валецкого - десятки врятованих життів тих пацієнтів, від яких відмовилися лікарі. Серед них - неходячі хворі, що пролежали паралізованими по 20-30 років після інсультів, онкохворі, яких не змогла поставити на ноги офіційна медицина, що страждають епілепсією та іншими тяжкими захворюваннями.
До речі, цілителем Ігор Валевський себе не вважає і не визнає у себе якогось особливого природного дару. Каже, що вся справа - в знанні трав, умінні їх заготівлі, поєднанні і приготуванні настоїв, а також в допитливості, яка грає не останню роль.
- Секрет простий - цілителем, як ви кажете, дійсно може стати кожен, - посміхається Ігор Валевський. - Звичайно, цьому передує багаторічний досвід, роки накопичення знань. Але чи багато сьогодні цікавляться цим?
Дійсно, незважаючи на те, що майже кожна "зайва" травинка у дворі, бур'ян може стати панацеєю від біди, більшість воліє залишати сотні і тисячі гривень в аптеках. А досконально це ремесло вивчає і згодом стає народним лікарем навіть не кожен тисячний. Саме тому в Підзамче до будинку вчителя (Ігор Валевський викладає у сільській школі біологію) прагнуть багато.
Батько Ігоря, Євген, за життя був відомим знахарем. Починав шлях до народного визнання з себе - травами вилікував гепатит. Покладатися було не на кого - до безрукому інваліду лікарі ставилися байдуже. Євген Валецкий ще в дитинстві втратив обидві руки, розбираючи з хлопцями знайдений на вулиці снаряд - йшли роки війни. Збирати, сушити і виготовляти цілющі настої з трав його навчила бабуся. Він передав свій досвід синові - Ігор в прямому сенсі став його правою і лівою рукою, збирав трави і готував настої.
Стати цілителем змусили пацієнти
Після смерті батька продовжив його ремесло. Зробити це його змусили самі клієнти.
- На ранок після смерті батька приїхав чоловік з 4-ю стадією раку шлунка, - згадує свого першого пацієнта Ігор Валецкий. - Поставив питання руба - лікуй, дарма, чи що, я стільки кілометрів проїхав. У нього вже пішли метастази, важив від сили 40 кілограмів. Діватися було нікуди - підібрав комплекс трав приготував і віддав настоянку. Через три роки він повернувся подякувати - здоровий, раздобревший, важив вже близько 100 кг - поправився більше ніж у два рази! Розповів, що через рік після візиту до мене виявився у лікарів з іншою проблемою - апендицитом. Тоді ж медики вирішили перевірити інші органи. Від онкології і сліду не залишилося.
Рівненський знахар також пригадує ще одну онкобольную, яку додому, в Україну виписали вмирати італійські лікарі. Там вона пройшла курс хіміотерапії, із-за чого додалася ще й серйозна проблема з печінкою. У цьому випадку трави також допомогли - жінка телефонувала своєму рятівникові вже з Нью-Йорка, куди поїхала працювати.
А ще знахар згадує паралізовану пацієнтку, яка майже 30 років пролежала без руху після інсульту. Її поставили на ноги ще настоянки батька.
- До мене зазвичай їдуть ті, кого вже відправили помирати, - зазначає Ігор Валецкий. - Буду відвертим - не все можна вилікувати травами просто через брак часу. Деколи з пізніми стадіями онкології людина згорає вже через місяць-два, а на лікування потрібно хоча б півроку. Та я і сам в екстрених випадках йду в аптеку. Якщо потрібно зняти серцевий напад, усунути розлад шлунка - аптечні ліки впораються швидше. Травами краще лікувати хронічні, запущені випадки. Деякі рослини я також беру в аптеках - у нас вони або не ростуть взагалі, чи потрібно їхати їх збирати за 500 км. Наприклад, материнка - в області я наберу трав, яких вистачить лише на два місяці. А треба на цілий рік.
Ліки з бур'янів
Легше всього, за словами Ігоря Валецкого, лікувати грибкові або шкірні захворювання. Їх "вб'є" настоянка всього з чотирьох трав. Найскладніше - онкологічні. Для їх лікування знахар розробляє цілий комплекс з 47 трав. Без знань дії кожної рослини не обійтися - потрібно знати, які один одного посилять, а які, навпаки, зведуть нанівець властивості іншого. Секрети настоянок народний лікар відкриває неохоче, але своїм пацієнтам може написати і інструкції по виготовленню - нужденним не шкода. Кожна настоянка виготовляється в залежності від діагнозу і стану організму, індивідуальності здоров'я кожного. Універсального ліки немає.
- Одному може нашкодити те, що допоможе іншого, - зазначає Ігор Валецкий. - Цінна кожна рослина, навіть бур'ян - пирій, кульбаба. Є тільки три абсолютно непотрібних в народній медицині, серед них - псевдо-ромашка. Ще два я вже і призабув... багато років відрізняю рослини на вигляд, назви стираються в пам'яті. До речі, інший вид ромашки - сама корисна рослина з лікувальним дією. Взагалі-то не я лікую людей і навіть не мої трави - а їх же імунна система. Ось що таке онкологія - це збій імунної системи, є клітина, яка повинна була загинути. Треба привести організм в порядок, усунути цей збій, і він сам себе очистить.
До речі, ліки Ігоря Валецкого і його батька запозичив відомий лікар, голова однієї з московських клінік. Спочатку запропонував у листі випробувати його зілля на пацієнтів в своїй лікарні. Ефект був вражаючий. А потім ці ліки з'явилися у продажу в Ізраїлі, куди той виїхав. Але волинський цілитель не ображається.
ОФІЦІЙНО
"Зцілитися від онкозахворювань - це фантастика"
Медики скептично ставляться до випадків чудесного зцілення за допомогою трав. Не заперечують, що і сьогодні використовуються рослинні лікарські комплекси, але все це повинно бути сертифіковане і затверджено Міністерством охорони здоров'я.
- Трави дійсно допомагають при деяких хворобах, цьому є тисячолітні підтвердження в історії, - зазначив заступник головного лікаря Львівської міської дитячої клінічної лікарні Роман Герега. - Краплі, витяжки, сиропи на травах - все це використовується в медицині, але тільки перевірений аптечний продукт, а не зілля знахаря-самоучки з початковою медичною освітою. Але вилікувати онкологію травами - це на грані фантастики і шарлатанства. Інститути і клініки всього світу працюють над лікуванням раку, і досі в неоперабельних випадках його не можна ліквідувати. Звичайно, такі пацієнти хапаються за будь-який шанс - звертаються до цілителів і знахарів, і їх не можна в цьому звинувачувати або заборонити, це їх право.
Джерело: УкрМедіа
2 Блок 3 Банерна мережа
Рівненський знахар: "До мене зазвичай їдуть ті, кого вже відправили помирати" Рівненський знахар: "До мене зазвичай їдуть ті, кого вже відправили помирати" Reviewed by марія іваночко on 10:26 Rating: 5