АКТУАЛЬНО

[5]

Українські політики, які голосніше за інших волають про несправедливі тарифи на газ, до введення цих самих тарифів змушували державу платити за них чималенькі суми

Як Кличко, Ляшко та Тимошенко "взували" Україну при старих тарифах на газ 
Віталій Дяченко

фото: УНІАН
Приміром, Юлія Тимошенко, яка сьогодні влаштувала чергове шоу з оскарженням нових тарифів в Печерському суді, в опалювальному сезоні 2014-15 років спалила газу приблизно на 150 тисяч гривень в ринкових цінах, натомість заплатила газопостачальним компаніям трохи більше ніж за половину від цієї суми (див. ІНФОГРАФІКУ). Решту – 63 000 гривень за Юлію Володимирівну газопостачальним компаніям віддав державний бюджет, тобто усі українські платники податків. Звісно в масштабах наших політиків 63 000 це копійки, але середньостатистичний українець про таку надбавку до пенсії чи зарплати боїться навіть мріяти.
Вирахувати, скільки українські можновладці недоплачували за газ не так вже й складно. Кожен з політиків декларує своє майно, в тому числі нерухоме. Та ж Юлія Володимирівна, за її декларацією, проживає на 588 метрах квадратних. Аби зігріти таку площу газом, на місяць потрібно 5,5 кубометрів палива на 1 квадратний метр. Отже в місяць пані Тимошенко мала спалити 3 234 кубометрів газу та заплатити за них за економічно обґрунтованими тарифами 22 246 грн. Натомість тариф в тому сезоні складав 3,645 грн. за кубометр і Тимошенко платила лише 11 787 грн. за місяць. В той же час українська держава доплачувала газопостачальникам різницю між реальним та економічно обґрунтованим тарифами. Отже за Юлію Володимирівну постачальнику газу платила держава ще 10 458 грн. на місяць. Таким чином за весь сезон 14-15 років опалення житла Тимошенко обійшлося держбюджету майже в 63 тисячі гривень.
В наступному сезоні, після підвищення тарифів урядом Яценюка, ситуація була уже не такою прикрою – Тимошенко довелося платити з власної кишені аж 22 528 грн., але тарифи все ще не до кінця відповідали ринковим, тому державі довелося компенсувати за Тимошенко трохи більше 4 000 грн. на рік. В сезоні 16-17 років, після того як були введені єдині тарифи на газ для всіх Юлії Володимирівні доведеться платити усе самій, але тепер навіть трохи менше, ніж минулого сезону - 22 246 гривень. Отже нові тарифи, з якими так завзято "воює" Тимошенко дозволили їй економити на рік майже 300 гривень. Ось такий парадокс.
У такий же спосіб легко порахувати і те, скільки коштувало державі опалення помешкань інших борців з тарифами. Візьмемо Олега Ляшка. За декларацією він має 549,5 квадратних метрів житла, для обігріву якого потрібно 3 тисячі кубометрів газу щомісяця. За тарифами сезону 14-15 років Ляшко платив за газ 11 тисяч гривень на місяць, а держава доплачувала постачальникам ще майже 10 тисяч щомісяця. За рік набігало майже 59 000 гривень. Наступного сезону Ляшко платив уже 21 тисячу в місяць, а держава щомісяця доплачувала 717 гривень. Отже, за рік державі доводилося платити 4300 грн. за опалення будиночка Ляшка. В наступному сезоні держава уже не платитиме за Ляшка, а сам Ляшко також заплатить менше – лише 20 790 грн. на рік.
Аналогічна ситуація і в домогосподарстві київського міського голови Віталія Кличка. Він, як відомо теж вирішив попіаритися на темі "несправедливих тарифів". Буквально кілька днів тому Віталій Володимирович пообіцяв звернутися до парламенту аби той вплинув на уряд і останній скасував своє рішення щодо нових тарифів. Так от, пан мер має 786 квадратних метрів житла. І в сезоні 14-15 років держава платила за опалення житла мера аж 84 тисячі гривень на рік (близько 14 000 на місяць), при тому, що сам Кличко сплачував на місяць близько 16 000. В наступному сезоні, держава платила за Кличка уже менше – 4 300 на рік, а наступного сезону Кличко платитиме сам за себе.
І на останок можна порахувати, скільки коштувало державі опалення в помешканні головного "тарифного експерта Тимошенко" та екс-міністра ЖКХ Олексія Кучеренка. Саме він постійно торочить про необґрунтованість нових тарифів та докладає зусиль агітувати населення взагалі не сплачувати за послуги ЖКХ.
Пан Кучеренко, за його декларацією, мешкає на 337,9 метрах квадратних. І в сезоні 14-15 років платив за опалення майже 7 000 грн. на місяць. В той же час держава доплачувала за Кучеренка щомісяця майже стільки - 6 000 з копійками. Загалом на рік тепло в помешканні експерта Тимошенко коштувало державі 36 000 гривень. В наступному сезоні державі довелося платити за Кучеренка уже 4 300 грн. на рік, а сам Кучеренко сплачував уже майже 12 640 на місяць. В сезоні 16-17 років Кучеренко платитиме 12 784, а держава не платитиме нічого.
Отже, як бачимо, переліченим політикам воювати проти чинних тарифів і правда вигідно і цей зиск вимірюється цілком конкретними сумами. Зрозуміло, що і Тимошенко, і Ляшко не настільки дріб'язкові - вони воюють не за можливість не платити зайві тисячі гривень на рік, вони б'ються за значно коштовнішу річ – за владу. Зрештою це усім зрозуміло. Але проблема не втому, що платники податків оплачують газ Тимошенко і Ляшка, проблема в тому, що таких "тимошенків" і "ляшків" в Україні тисячі – це нинішні та колишні депутати і чиновники, мільйонери та мільярдери. Усі вони мають велечезні маєтки та пентхаузи, обігрів яких раніше оплачувала вся Україна.

Більше актуальних новин читайте на Depo.Гроші
Українські політики, які голосніше за інших волають про несправедливі тарифи на газ, до введення цих самих тарифів змушували державу платити за них чималенькі суми Українські політики, які голосніше за інших волають про несправедливі тарифи на газ, до введення цих самих тарифів змушували державу платити за них чималенькі суми Reviewed by марія іваночко on 22:15 Rating: 5