АКТУАЛЬНО

[5]

“Уряд Гройсмана сидить на валізах – За рахунок підняття тарифів заробити гроші і передати кермо влади наступникам”


Щоб зменшити кількість людей, яким необхідні субсидії, треба знизити тарифи на газ. Таким чином, скоротиться і бюджетний дефіцит.
Про це сайту “24” заявив економічний експерт Олександр Охріменко, коментуючи заяву Мінфіну про те, що в 2016 році очікується збільшення кількості звернень за субсидіями на 27% – до 7 мільйонів домогосподарств, передає varota.com.ua.
Коли в 2015 році уряд збирався підвищувати комунальні тарифи, в МВФ підрахували, що максимальна кількість осіб, які можуть отримати субсидії, – це 10%. У нас уже зараз 34%, а буде майже ще в два рази більше. Це непідйомна ноша для Держбюджету,
– заявив він.
За словами експерта, зараз борги в Держбюджеті по субсидіях ЖКГ становлять уже 25 мільярдів гривень. І це ще за старими тарифами.
“Коли ж тарифи піднімуть, то “діра” в бюджеті може вирости до 100 мільярдів. Це може призвести до колапсу всієї бюджетної системи”, – вважає Охріменко.
Тому, на його думку, Кабмін замість того, щоб підвищувати тарифи на газ, повинен був їх знизити.
Щоб люди могли б спокійно платити за “комуналку”, а кількість субсидій зменшилася. І тоді дійсно можна починати говорити про енергозбереження, міняти центральне опалення, впроваджувати енергозберігаючі технології,
– підкреслив він.
При цьому він нагадав, що МВФ рекомендує ліквідувати монополіста НАК “Нафтогаз-Україна” і створити ринок газу, а не підвищувати тарифи. Також змінити систему призначення субсидій в сторону їх зменшення.
“Збільшення кількості субсидій небезпечне для країни. Держбюджет – це 650-700 мільярдів гривень. Якщо “діра” по субсидіях збільшиться до 100 мільярдів – бюджет просто не витягне (передає varota.com.ua). Тоді просто не буде платежів по всьому: зарплатах, пенсіях, пільговикам. Можливий черговий виток економічної кризи. При такому борзі курс гривні щодо долара злетить за 50″, – вважає експерт.
На думку Олександра Охріменка, все це відбувається через те, що уряд Володимира Гройсмана сидить на валізах.
Головна мета Кабміну – якомога швидше заробити гроші і потім передати кермо влади наступникам. За рахунок підняття тарифів можна більше вкрасти через НАК “Нафтогаз-Україна” під час закупівлі газу. Чиновники не хочуть робити ніяких довгострокових реформ,
– підкреслив Олександр Охрименко.
“Уряд Гройсмана сидить на валізах – За рахунок підняття тарифів заробити гроші і передати кермо влади наступникам” “Уряд Гройсмана сидить на валізах – За рахунок підняття тарифів заробити гроші і передати кермо влади наступникам” Reviewed by марія іваночко on 21:57 Rating: 5