АКТУАЛЬНО

[5]

Шість випадків, коли вам відмовлять у субсидії

Українці починають отримувати перші повідомлення про штрафи за субсидії. Так, після перевірки декларацій про доходи громадян, які звернулися за субсидіями, соціальні служби почали розсилати повідомлення про штрафи.
Спеціалісти "Публічного аудиту" з`ясували, якими методами Мінфін звужуватиме кількість претендентів на отримання субсидій.
Зокрема, завдяки нещодавно внесеним змінам до Закону "Про банки та банківську діяльність", Мінфін отримав право щодо всіх них отримувати інформацію, яка належить до банківської таємниці. Тепер усе, що стосується обслуговування рахунків фізосіб, операцій за ними, – фактично безперешкодно опиниться у віданні цього відомства.
Перевірятиме відомості, відображені у деклараціях, держава завдяки інформаційній базі, де зібрано дані за деклараціями отримувачів субсидій плюс відомості з ДФС, Пенсійного фонду, фондів соціального страхування, вищих навчальних закладів. Фактично, вона була сформована протягом минулого року.
Тепер процес перевірки доходів громадян, зважаючи на можливість отримання Мінфіном інформації про відкриті рахунки українців, операції та залишки на них, зможе працювати в режимі нон-стоп, а картина за обігом коштів українців буде максимально повною. Виявили недостовірні дані про доходи та майновий стан? Субсидія скасовується, а людина має повернути подвійну суму від уже раніше нарахованої. Власне, процес таких перевірок станом на сьогодні вже запущено – він невідворотний та цілком очікуваний протягом цього року.
Тепер же саме такий контроль дозволить Мінфіну відсіювати "зайвих" в отримуванні субсидій та пільг. За яким алгоритмом це відбуватиметься? Можна пригадати механізм контролю та перевірок субсидіантів, який закладався урядом ще на початку 2015 року. Тоді органи соцзахисту мали звіряти, чи відповідають подані громадянами відомості реальним доходам.
А отже, за нашим прогнозом, таки на повну запрацює постанова Кабміну щодо порядку надання субсидій (№ 848 від 21.10.1995 "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива"). Ключові зміни до неї були внесені 1 травня 2015 року. Вона визначає: претендент на субсидію, який має додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно, не має права претендувати на отримання допомоги від держави. Тобто, якщо:
1. Пенсіонер проживає з 18-річним онуком, який купив собі телефон без її відома за свої накопичені гроші, він субсидії не отримає.
2. Молода сім’я, що проживає в кредитній або орендованій квартирі, яка дозволила собі придбати телевізор чи холодильник, субсидію не отримає.
3. Вчитель, лікар, охоронець, продавець, рядовий держслужбовець із зарплатою у 2000 грн субсидію не отримає, якщо робитиме ремонт у квартирі, дорожчий 50 тис. грн.
4. Здаєте в оренду житлове приміщення або його частину? Наприклад, бабусі здають студентам якісь кімнати, – субсидії не буде.
5. Всі, хто працює без оформлення в установленому порядку трудових відносин, субсидії не отримають.
6. Усі, хто отримує дохід від утримання худоби, птахів, інших тварин, про субсидію можуть забути.
е можливі варіанти: якщо зафіксовано адміністративні правопорушення за порушення правил торгівлі (без документів, у недозволених місцях, без сплати ринкового збору тощо), людина також не зможе розраховувати на субсидію.
У цьому контексті потрібно розуміти, чому аудит отримувачів соціальних виплат, єдина інформаційна система, доступ до банківської таємниці щодо грошових коштів на рахунках фізичних осіб надаються безпосередньо Мінфіну, хоча формально ці питання належать до відання Мінсоцполітики.
Відповідь на це питання стане очевидною, якщо пригадати, яку концентрацію повноважень протягом всього 2015 року назбирав для себе Мінфін. Це і підпорядкування Державної фіскальної служби, і законодавча ініціатива щодо внесення змін до держбюджету виключно за ініціативою цього відомства тощо. Тобто, все, що стосується державних фінансів, Мінфін акумулює навколо себе, набуваючи фактично найважливішої ролі в системі та структурі органів виконавчої влади.                                                                                                           ://obozrevatel.com/blogs/75294-shist-vipadkiv-koli-vam-vidmovlyat-u-subsidii.htm

Шість випадків, коли вам відмовлять у субсидії Шість випадків, коли вам відмовлять у субсидії Reviewed by марія іваночко on 11:31 Rating: 5