АКТУАЛЬНО

[5]

Україна нарешті домовилася з Угорщиною: названі головні умови, на які пішли Київ і Будапешт, щоб дозволити скандал



Україна підтвердила свої міжнародні зобов'язання щодо прав національних меншин вчитися на рідній мові і не вноситиме зміни в навчальні плани шкіл до отримання висновків Венеціанської комісії щодо нового українського закону про освіту.


Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, передає "Діалог.UA", посилаючись на канал "Прямий".

"Наш принцип був такий: ми визнаємо і підтверджуємо всі наші міжнародні зобов'язання щодо національних меншин, зокрема, їх право вчитися на своїй мові. При цьому другий принцип: ми розширюємо вживання української мови як державної в школах нацменшин, тому що нам важливо, щоб діти знали державну мову як засіб суспільної єдності і згоди ", - заявила міністр.

Гриневич підкреслила, що ці принципи є нормами міжнародного законодавства.

"І третій принцип, який ми заклали: наступні імплементаційні документи ми будемо узгоджувати з представниками національних меншин України. Угорський міністр сказав таку фразу: "Можливо, цим не буде зараз задоволений посол, але я повністю згоден з цими трьома принципами. Але прошу додати і мої два: перше - до висновків Венеціанської комісії ми не робимо ніяких змін в навчальних планах шкіл з мовою національних меншин і так само не робимо цих змін до оприлюднення статті про мову освіти із закону про середню освіту ". Ми також погодилися з двома принципами ", - повідомила міністр.

Вона додала, що навчальний рік вже почався, тому зміни в навчальні плани шкіл вноситися не будуть.

"Єдине, над чим ми працюємо - це підвищення кваліфікації вчителів і методики викладання української мови в школах нацменшин", - зазначила Гриневич.





Україна нарешті домовилася з Угорщиною: названі головні умови, на які пішли Київ і Будапешт, щоб дозволити скандал Україна нарешті домовилася з Угорщиною: названі головні умови, на які пішли Київ і Будапешт, щоб дозволити скандал Reviewed by марія іваночко on 07:40 Rating: 5