АКТУАЛЬНО

[5]

ВАЖЛИВО!!! Як правильно відзначати Трійцю, що потрібно зробити ще В СУБОТУ і що КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО



У церковному календарі Трійця займає особливе місце – це день народження християнської церкви і хрещення перших прихожан. Здійснили перші хрещення апостоли – супутники Христа, на яких снизошел святий дух, передає Корупція.Інфо

Минуло 40 днів після воскресіння Ісуса, і десять днів після його вознесіння. Апостоли і Пресвята Матір Божа знаходилися у світлиці на другому поверсі в будинку на Сіонській горі. З ними були учні Христа і перші віруючі – вони не знали, що їм робити далі. 

Раптом кімната заповнилася небувалим шумом – немов вітри заповнили приміщення. І на кожного апостола і на Пресвяту Марію снизошел Дух Божий у вигляді язиків полум’я. Апостоли раптово заговорили всі разом на різних мовах, яких раніше не знали. Зчинився неймовірний галас, який привернув проходячих повз мешканців Єрусалиму та гостей міста. 

Перехожі вирішили, що ті, хто в домі, п’яні. Святий Петро вийшов на ганок і оголосив, що дух Божий зійшов на апостолів, і можуть вони пророкувати. Апостоли вийшли на вулицю і почали свої перші проповіді на різних мовах. Їх промови були повні божественного вогню і підкорили присутніх. 

Народження християнської церкви
У той же день близько 3 тисяч чоловік взяло хрещення – так народилася християнська церква. Першим християнським храмом став той самий будинок на горі Сіон – нині Успенський храм Гробу Господнього в Єрусалимі. Апостоли розійшлися по багатьох країнах, щоб проповідувати. 

Вони були наділені дарами пророкувати і зцілювати, і несли вчення Ісуса Христа в різні народи, божественною волею опанувавши різні мови. Надалі всі апостоли, крім Іоанна, були страчені. Тим не менш, християнська церква існує і понині, хоча держави, які засудили апостолів до страти, вже давно зникли з лиця землі. 

Християнська суть свята 

День Трійці, як більшість християнських свят, прив’язаний до Великодня. Він припадає на 50-й день після Воскресіння Ісуса – на п’ятдесятий день після Великодня. Одна з назв Трійці – П’ятидесятниця – припадає завжди на неділю. 

День святої Трійці – день народження християнської церкви, яка на Сіонській горі знайшла свій перший храм, перших звернених і проповідників. Вогненні язики, у вигляді яких Пресвятої дух осінив перших адептів християнства, наділили їх здібностями і особливою силою для несення християнського віровчення в усі країни, в чому вони і досягли успіху. 

Язики полум’я також знаменують здатність обпалювати і очищати від гріхів, зігрівати душі і наповнювати їх світлом віри. На П’ятидесятницю в храмах, після Божественної літургії, вчиняють вечірню в пам’ять про поблажливість святого духа на учнів Ісуса. 

Священнослужителі закликають благодать Святого Духа на всіх присутніх на службі, їхніх покійних родичів і живих родичів. У день народження церкви Христа храм прикрашають зеленню, гілками, навіть підлогу застеляють зеленими гілками. Кожен віруючий приходить на службу з букетом квітів. Гілками зелені, особливо берези, і букетами квітів прикрашають будинки. 


Трійця в 2017 році теж буде прикрашена зеленню березових гілок і квітами. Навіть одяг священиків на свято зелений, як символ оновлення і народження церкви. Зелень в це свято символізує цвітіння в ті дні, коли Мойсей отримав скрижалі з законами. Гілками, за іудейськими звичаями, була прикрашена світлиця на Сіонській горі, де зібралися перші адепти християнства, і куди зійшов Святий дух. 

Також зелень нагадує про Мамврійську діброву, де Аврааму з’явився Божественний дух. Зелень нагадує віруючим і про те, що благодать Божа наповнює людські душі, і вони розквітають чеснотою. 

Як святкують Трійцю в народі 

На Русі святкування тривало кілька днів. Троїцький тиждень в народі називали Зеленим, Гряним або Клечальним. До Зеленого тижня закінчували всі весняні роботи і готувалися до літних жнив. Починався цикл на сьомий четвер після Великодня – Семик. Це був день поминання тих, хто загинув насильницькою смертю (і самогубців, утоплеників), нехрещених дітей. 

Субота – Батьківська – була днем поминання покійних рідних. Понеділок називали Духовим днем, а четвер – навською Трійцею або Русалчиним днем. Тиждень був зеленим, оскільки панував культ рослинності. Зелень була всюди. В основному використовували гілки берези, але також прикрашали будинки і храми гілками дуба, ясена, клена, тополі. 

На суботню службу напередодні свята йшли з букетом квітів, а в неділю після ранкової служби було прийнято ходити в гості, виїжджати на природу, особливо ближче до води. На Русі на П’ятидесятницю дівчата ворожили на суджених – ворожіння називали Зеленими святками. В основному ворожили на майбутніх чоловіків і сімейне життя. Для цього дівчата після хороводів знімали свої вінки і пускали їх у воду. 

Традиції на Трійцю 

Віруючі відвідують церковні служби, поминають родичів, особливо загиблих не своєю смертю. На свято прийнято приймати і пригощати гостей, відвідувати рідних. Обмежень для страв немає. Єдина традиція – коровай, який символізує єдність сім’ї. 

Троїцький коровай потім нарізають і сушать з нього сухарі – їх додають у весільний коровай. Скатертину, на якій стояв коровай, клали під скатертину на сватанні – щоб приворожити нареченого. Готуватися до свята починають напередодні – прибирають будинок і двір, спалюють всі непотрібні і старі речі. 

Будинок прикрашають гілками берези, дуба, клена, букетами квітів. Навіть двір можна прикрасити зеленими гілками. Обов’язково складають красиві букети, з одним з яких підуть на вечірню службу. Букет розкидають на городі чи поле – для родючості, а частину зберігають за іконами, з трав роблять лікувальні відвари. 



Після недільної служби не прийнято відсиджуватися вдома – люди виїжджають на природу, до води. В давнину люди плели собі вінки з березових гілок і квітів, молоді водили хороводи біля води, а потім дівчата пускали свої вінки у воду. У цей день в хороводах молодь виглядала собі пару, а Троїцький вінок символізував заручення. Святкування Трійці химерно поєднує в собі релігійні традиції Дня народження церкви і народні язичницькі звичаї.


ВАЖЛИВО!!! Як правильно відзначати Трійцю, що потрібно зробити ще В СУБОТУ і що КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО ВАЖЛИВО!!! Як правильно відзначати Трійцю, що потрібно зробити ще В СУБОТУ і що КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО Reviewed by марія іваночко on 23:09 Rating: 5