АКТУАЛЬНО

[5]

Завтра - Благовіщення: Звичаї, прикмети, заговори (фото)

Православні християни щорічно 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці і з цим святом в народі пов'язаний цілий ряд прикмет і старовинних звичаїв.

Благовіщення Пресвятої Богородиці. Фото: vesti-ukr.com.

Незважаючи на Великий піст, у цей день православні дозволяють собі більше, ніж зазвичай. У цей день важливо присвятити весь свій час духовному просвітництву, не відволікаючись на роботу та незначні справи, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

На Благовіщення селяни ретельно стежили за погодою. Якщо був дощ, готувалися до хорошого врожаю жита, а якщо гроза – вірили, що вродять горіхи.

Рибалки сподівалися, що в цей день буде дощова погода, оскільки вірили, що тоді весь рік буде хороший улов.

Чимало родин у цей день намагалися не сваритися, бо вірили, що як проведеш Благовіщення, так пройде рік.


Селяни на Благовіщення чекали вітру, інею і туману, це обіцяло хороший врожай на весь рік.

Одяг, куплений напередодні свята, не можна було приміряти в цей день, інакше він швидко зіпсується і порветься.

Замовляння на Благовіщення

Ворожіння з гілочкою. Щоб здійснилася мрія, дівчата шукали на вулиці пружну гілочку і перед сном клали її під подушку, загадавши бажання. Якщо ранок гілочка зламалася, то бажання обов’язково збудеться в цьому році. Якщо гілочка ціла, мрія не здійсниться.

Ворожіння із птахами. Виходячи на вулицю, дівчата стежили за тим, які птахи їм трапляються на шляху найчастіше. Голуби обіцяли щасливу і радісну весну, ворони – сумну і нудну. Горобці та ластівки обіцяли спокій і стабільність, а плиски і мертві птахи – суєту, фінансові проблеми, нестабільність.

Крім того, з пробудженням дівчата бігли до вікна. Якщо там сидів голуб або синиця, слід було чекати приємних змін і удачі в любові. Горобець обіцяв невдачі та фінансові труднощі.



Ворожіння з просфоркою. Жінки купували в храмі просфори, сховавши в одну з них копійку. Потім збирали всіх членів сім’ї і просили кожного вибрати собі освячену просфору. Кому попадеться копійка, той весь рік буде щасливий.

Ворожіння з ганчіркою. Щоб дізнатися майбутнє врожаю, господині на ніч вивішували мокру ганчірку на вулиці. Якщо ганчірка за ніч повністю висохла, буде багатий урожай і тепле літо. Якщо ганчірка вранці була замерзлою, то літо буде дуже холодним, а врожай – поганим.


Завтра - Благовіщення: Звичаї, прикмети, заговори (фото) Завтра - Благовіщення: Звичаї, прикмети, заговори (фото) Reviewed by марія іваночко on 12:52 Rating: 5