АКТУАЛЬНО

[5]

Благовіщення Пресвятої Богородиці - що можна і що не можна робити, прикмети, звичаї, традиції


За біблійними переказами, в цей день Архангел Гавриїл прийшов до Марії з Назарету, щоб оголосити про те, що Святий Дух чудесним чином зійшов на неї, і Діва в утробі своїй понесла Сина Божого. Урочистість Благовіщення відзначається Православною Церквою 7 квітня, за 9 місяців до Різдва. Ця дата, на відміну від Великодня і Трійці, що відзначається щороку в один і той же час. Подія відноситься до числа 12 найбільш найважливіших свят християн. З цим днем в церковних традиціях і народних повір'ях пов'язано безліч правил і вірувань.

Історія свята

Вперше ця подія було відображено в Євангелії від Луки. У ньому описується відвідини Марії архангелом Гавриїлом, який приніс благу звістку, що вона обрана Матір'ю Сина Божого. Він підійшов до неї і сказав: "Радуйся, Благодатна, Господь з Вами". Діва злякалася, але посланець заспокоїв її, пояснивши, що вона була обрана з числа багатьох жінок, щоб завершити велику роботу Творця щодо порятунку роду людського, передає Ukr.Media.

Євангеліст приділяє особливу увагу відданості вірі, що характеризує дівчину. Марія смиренно і з вдячністю прийняла оголошену їй честь з глибокою довірою до Божим намірам. Незважаючи на особливе значення цієї події для християнства в цілому, свято Благовіщення не був офіційно затверджений протягом тривалого часу. Церква східного обряду ввела в літургію його в V столітті, в той час як католики визнали його тільки в VII. Спочатку основна увага була зосереджена на образі Христа, який у момент благої вісті почав своє перебування на землі. Цього дня поклонялися, тому що він став датою втілення Господа в людському вигляді.

Пізніше, в епоху Раннього Середньовіччя, знаменну дату стали ототожнювати з Матір'ю Божою, як тієї, через яку Божий задум був виконаний. Про це свідчать стародавні храми Благовіщення, датуються ІХ–Х століттям, побудовані на честь Діви Марії. З цим святом пов'язана одна з найбільш поширених молитов православних віруючих. Тропар «Богородице Діво, радуйся», нарівні з «Отче наш» входить в список обов'язкових до прочитання ранкових молитов. Він присутній у всіх урочистих літургіях. У католиків західного обряду ця молитва відома як «Аве Марія».

Церковні і народні традиції святкування Благовіщення

Християнство і язичництво тісно переплелися між собою. Химерна суміш церковних догматів і стародавніх звичаїв характерна і для святкування Благовіщення. Миряни вірять, що в цей день кожна молитва буде почута, а зробивши нехитрі дії, можна заручитися щастям і благополуччям на цілий рік.
Церковні канони
Благовіщення Пресвятої Богородиці традиційно збігається з часом Великого Посту та його особливими віхами. Якщо воно не припадати на Світлу седмицю, а також свято Входу Господнього в Єрусалим (Вербна неділя), то порядок церковної служби наступний:
Велике повечір'я. Аналогічно з Великодніх і Різдвяних богослужінь служба починається напередодні і триває протягом усієї ночі. Час, у яке проводиться служіння, вибрано не випадково і має свою історію. Вона сягає епохи народження релігії. На зорі християнства, коли неофіти особливо жорстоко переслідувалися, ніч і ранок були найбільш безпечними моментами для служб. Цей символізм перейшов і до нинішніх днів.
Утреня. Одна з найтриваліших служб річного циклу. Від щоденного канону відрізняється набором молитов, які, як вважають віруючі, мають особливу силу. Тому потрапити до благовіщенського богослужіння намагаються багато. Під час утрені відбувається освячення їжі. Для цього події характерний особливий обряд – хліболамання, в ході якого священик благословляє хліб і вино і роздає парафіянам.
Вечірня. Завершальним етапом святкування є вечірня служба. Вона відбувається у порядку, прийнятому для цього дня тижня.




Оскільки Благовіщення збігається в часі з Великим постом, в честь свята церква дозволяє послаблення. В такий великий день постуючій парафіянину дозволено вживати в їжу рибу і вино. Якщо ця дата припадає на середу або п'ятницю, то суворий піст в ці моменти скасовується.

Народні звичаї

Благовіщення часто співпадало з початком роботи на землі, тому його сприймали як початок весни, момент остаточного відходу холодів. Подібний символізм сприяв зародженню обрядів і вірувань, пов'язаних з родючістю. Вважалося, що до цієї дати нічого не можна висаджувати і сіяти, так як земля ще спить.

Для підвищення та збереження врожаю в цей день предками виконувалися такі обряди:
У печі спалювали дрова і отриману золу змішували з освяченою в церкві сіллю. Отриману суміш розкидали по кутах поля або городу. Вона була покликана захистити ділянку власника від недоброго ока, вберегти посадки від граду і шкоди, що завдається людьми.
Освячення зерна. Підготовлені для посадки ярі старший чоловік у домі хрестив взятої в руки благовіщенської іконою і заговорював на врожай.
Крихти від освяченого під час ранкової літургії хліба перемішувалися з насінням на посадку. Також з цією ж метою предки додавали до зернишкам трохи благовіщенської солі.

Для миру між членами сім'ї, благополуччя дому і здоров'я використовували такі прийоми:
Кожен повинен був натщесерце з'їсти освячену просфору і запити її взятої з церкви водою. Це засіб повинно було захистити людину від хвороб і неприємностей, подарувати удачу та достаток.
Заготівля благовіщенської солі. Кожен проживає в будинку член сім'ї повинен був взяти по жмені солі, яка згодом калилась з відповідним змовою-побажанням на сковороді і ссипалась в загальний мішечок. Ця суміш вважалося потужним засобом проти хвороб і захисним оберегом від недоброго ока. Її підсипали не тільки людям, але і використовували для тварин, птахів.
Жінки, чий чоловік відрізнявся буйною вдачею або поганим характером, повинні були дружина назвати 40 разів «милим». Тоді, за повір'ям, він весь рік буде ласкавий і люб'язний.
Що можна і що не можна робити в Благовіщення?


Благовіщення, як і багато інші церковні двунадесяті свята, має свої правила і обмеження. Деякі з них особливо суворі, наприклад, як заборону що-небудь робити.

В народі кажуть «Благовіщення дівка косу не плете, птиця гнізда не в'є». З цим повір'ям пов'язана легенда про зозулю. В оповіді згадується, що цей птах не має будинку з-за того, що цілеспрямовано порушувала господа заборона. З тих пір вона змушена підкидати свої яйця у чужі гнізда і бути гнаною усіма.

Також не можна в благовіщенські добу виконувати наступні дії:
Позичати або, навпаки, давати гроші і речі стороннім. Інакше ви можете втратити своє благополуччя, здоров'я, спокій і мир в родині. Цю вимогу слід дотримуватися неухильно, навіть якщо хто просить у вас що-то людина добре знайомий і вам незручно йому відмовити. Важливо стежити за тим, щоб у вас самих нічого не забрали з дому. Тому 7 квітня небажано запрошувати гостей. Відзначають свято звичайно сім'єю.
Шити, плести, плести. Нитка у багатьох народів світу асоціюється з життям, тому всякий, хто бере її в руки для роботи, може заплутати свою долю, внести проблеми і неприємності.
Займатися своїми волоссям. Не можна не тільки стригтися, мити голову, але й навіть розчісуватися з причини небезпеки порушити свою долю. Також в якості покарання можуть випасти волосся.
Одягати обновки. Нові речі швидко порвуться або непоправно зіпсуються, а протягом року не буде можливості придбати інші. Дівчата, які порушили заборону, до наступного Благовіщення не вийдуть заміж.
Не починають щось нове. В іншому випадку успіху в справах не буде. Сучасна прикмета, яка говорить про те, що в понеділок не можна починати серйозні речі (будівництво, бізнес і т. д.) в давнину мала іншу трактування. Раніше вважалося, що не слід братися за яку-небудь справу у день тижня, відповідний пройшов Благовіщенню. Наприклад, якщо це свято випадало на середу, то вона вважалася в майбутньому році нещасливим днем.


Слід цей день провести, так, як хотілося б. За повір'ям вважається, що для вас це свято, таким буде і весь рік. Тому не варто на Благовіщення ображатися, сваритися з оточуючими вас людьми. Навпаки – необхідно провести добу в гарному, світлому настрої. Не залишайтеся на самоті. Навіть якщо у вас немає своєї сім'ї, скористайтеся нагодою та завітайте до своїх рідних, повстречайтесь з друзями. Людям, у яких є домашні тварини, бажано нагодувати їх добре. У їжу слід додати крихти освячених просфор. Таким чином, господар захищає не тільки себе, але і своїх вихованців від хвороб на майбутній період.
Народні прикмети на Благовіщення

У предків існувала велика кількість прикмет, пов'язаних з Благовіщенням. До нас дійшли багато з них, наприклад, про погоду.
Якою вона буде 7 квітня, такий буде і на Великдень. Крім того, якщо в цей день лежить сніг, то його можна буде побачити в полі і на Егорія (6 травня);
вранці випаде іній або туман – до сприятливого для врожаю літа, хорошим у цьому відношенні знаком також вважався сильний вітер;
дощ – літо та осінь будуть грибними; гроза – до жарким літнім місяцям;
безвітряна сонячна погода – до частих гроз; не видно на вулицях літаючих ластівок – весна буде холодною і затяжною;
якщо ніч під час всеношної тепла, то і весна прийде дружно, без серйозних заморозків.

Народні прикмети та спостереження стосувалися не тільки погоди, але і життя людини. Існувала думка, що:
Хто нап'ється в благовіст, у того в роду будуть гіркі п'яниці.
У того, хто розпалить піч, станеться найближчим часом пожежа.

Яким прикметам вірити, а яким – ні, кожна людина вирішує сама, а Благовіщення нехай принесе у ваш дім радість.



Благовіщення Пресвятої Богородиці - що можна і що не можна робити, прикмети, звичаї, традиції Благовіщення Пресвятої Богородиці - що можна і що не можна робити, прикмети, звичаї, традиції Reviewed by марія іваночко on 08:43 Rating: 5