АКТУАЛЬНО

[5]

Чи почнеться в четвер Третя світова війна?

Рішення України провести ракетні навчання в акваторії Чорного моря, яку росіяни незаконно анексували, викликало резонанс.
Москва успішно проковтнула цей троллінг і відреагувала різко, без почуття гумору. Питання зараз у тому, чи відбудуться взагалі ці навчання, передаєUkr.Media.
25 листопада, коли всі очікували допиту побіжного президента, українські військові в Facebook повідомили про проведення 1-2 грудня "науково-дослідницьких навчань", які передбачали повітряні стрільби на півдні України. Про що попередили авіаперевізників: "З метою завчасного сповіщення провайдерів авіаційних послуг різних держав, авіакомпаній і екіпажів повітряних суден про небезпеку використання повітряного простору під час зазначених повітряних стрільб у зоні їх проведення, Повітряними Силами Збройних Сил України було заздалегідь підготовлено і опубліковано авіаційне оповіщення (НОТ)". Командування нагадало, природно, що навчання будуть проходити в повітряному просторі України та над відкритим морем.
Загалом, старт троллінгу росіян був дан. Реакція не змусила себе довго чекати. Причому рефлексували в Москві відверто грубо, без цієї "великоруського" знущання чиновників-гопників, запозиченою у самого головного. Спікер Росавіації Сергій Ізвольський негайно заявив, що нові небезпечні зони, встановлені Україною, мовляв, насправді знаходяться над територіальними водами РФ - на південний захід і південний схід від окупованого Криму.
"Тим самим українська сторона зробила чергову незрозумілу спробу "влізти" в суверенний повітряний простір Росії, на цей раз на відстань від 6 до 10 морських миль (від 11 до 18 кілометрів) з боку нейтральних вод", - заявили в Росавіації.
Ізвольський також заявив про порушення вимог Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО). І росіяни відразу згадали про існування міжнародного законодавства, зокрема, Конвенції ООН по морському праву 1982 року, яка визначає розміри територіальних вод. Посилання російської сторони до цієї конвенції безумовно, комічна. В умовах, коли міжнародного визнання анексії Криму немає, сама Росія порушила безліч інших норм міжнародного права, а також передумала ратифікувати Римський статут.
Представники Росавіації, а також ряд інших російських чиновників і депутатів охрестили рішення ВПС України "провокацією". А секретар РНБО Олександр Турчинов ще більше підлив масла у вогонь, коли назвав реакцію росіян "істерикою" і заявив, що стріляти в Керченській протоці ніхто не буде - ось де Москва ще може що-небудь говорити про територіальни води.
Загалом, усе завирувало в Московському царстві, виступила піна, пішли бульбашки. І в такому стані, будь який медик скаже, пацієнт небезпечний. Миттєво втративши свого цинізму, Москва оголила іншу сторону своєї політики - схильність брязкати зброєю і загрожувати грубою силою.
На територію Криму перекинули підкріплення. Волонтери InformNapalm засікли і ідентифікували колону військової техніки в Керчі. Виявилися ЗРК С-300ВМ "Антей-2500", яка може збивати балістичні ракети малої і середньої дальності (до 2500 км). Далі ще більше екшену. 30 листопада стало відомо, що Москва обіцяла не тільки збивати українські ракети під час навчань, але і вдарити по місцю їх запуску. Джерело у Міноборони України розповів про відповідну ноту російського оборонного відомства військового аташе українського посольства в Москві від 26 листопада.
Кремль серйозно сприйняв глузування. Зараз він публічно пижиться і лякає великою війною. В англомовній літературі для такої методи ведення зовнішньополітичного діалог існує дуже вдале визначення - violence selling, "торгівля насильством".
Росія намагається переконати себе, Україну і світ, що стрільби будуть використані як привід для вторгнення. Але з іншого боку, всі прекрасно розуміють, що зараз нікому це вторгнення не потрібно.
По-перше, поїзд пішов і російський план "Барбаросса" не відбувся. По-друге, якщо так подумати, чого Кремлю переживати і йти на ще більшу ескалацію? Не все втрачено. Так, ПАРЄ і ООН "образили" своїми резолюціями, але, адже, на носі вибори в Німеччині, Нідерландах, Франції. І там сильні євроскептики або проросійські сили, або проросійські євроскептики. А раптом і Трамп виявиться все ж тим, ким здавався? Тому те, що Москва насупилась - не означає, що за агресивним муканням піде удар рогами. Це блеф з метою показати силу своїх і чужих.
Україна ж у своєму праві проводити такі навчання. Всі закриті зони знаходяться на міжнародно визнаної території України. Це найбільш безпечне місце для стрільб, а тому вони традиційно там і проводяться. Як, до речі, і у випадку з катастрофою Ту-154 в 2001 році, збитого в ході спільних російсько-українських навчань. Тоді, нагадаємо, відповідальність за трагедію на себе взяла Україна. Хоча, по-перше, ракета була випущена з орендованого Росією полігону 31-го дослідного центру ЧФ РФ на мисі Опук (недалеко від Керчі). А по-друге, літак, на борту якого були 78 осіб, тоді знаходився в зоні відповідальності Росії. Саме російські авіаведомства несли відповідальність за ту ділянку. Україна у свою чергу свою ділянку закрила.
Тому, хоч зараз Росавіація і гарантує безпеку авіакомпаніям, але це не так. Про яку безпеку може йти мова, якщо Україна закрила повітряний простір, а Росія, спираючись на незаконну анексію півострова, для своїх авіаперевізників це простір залишить відкритим? Але інакше вчинити, тобто проявити слабкість, росіяни не можуть, а тому підстраховуються погрозами.
І питання в тому, чи відбудуться ці навчання в четвер-п'ятницю, або українська сторона задовольниться бурхливою реакцією росіян? На самій-то справі, тролінг більш ніж вдався. На спірну ситуацію звернули увагу не тільки в Україні і Росії, але і на Заході.
І так, якщо раптом напруга продовжить рости і Євросоюз буде сильно турбуватися і хвилюватися, то Київ завжди може просто невинно потиснути плечима: дорогі партнери і друзі, а що такого ми робимо? Адже це наша територія, про що ви самі говорите. До того ж, таким ось нехитрим і простим способом Україна в черговий раз нагадує Заходу про свій конфлікт з Росією і її агресію. Чим більше шуму, тим краще. ЄС повинен пам'ятати про неосудного сусіда, готового не тільки загарбати чужі землі, але і з будь-якого приводу розстріляти чужу ракету.
Джерело https://ukr.media
Загрузка...
Загрузка...
Чи почнеться в четвер Третя світова війна? Чи почнеться в четвер Третя світова війна? Reviewed by точка зору on 20:46 Rating: 5