АКТУАЛЬНО

[5]

Чому зростає курс долара


Існує низка факторів, що впливають на послаблення гривні, зазначає в своєму блозі на "Новому часі директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. Почати можна з того, що зараз погіршується зовнішньоторговельне сальдо, що, зрозуміло, обмежує можливість для заходів щодо підтримки гривні. передаєhttp://uainfo.org/blognewsє
Наступний момент – у цьому році, як, на жаль, і в попередніх, Україна не стала інвестиційно привабливою. Найбільше це проявляється в осінній період, коли валютна виручка, яка традиційно надходить у країну від валютних операцій – експорту і зростання імпорту, необхідного для підтримки енергетичної стабільності – накладається на слабку економічну динаміку. Це також є макроекономічним фактором, що впливає на ослаблення гривні.
Усі ці макроекономічні фактори найбільше впливають на середньострокові аспекти. Наразі ж очікуються великі проблеми з бюджетом через підвищення мінімалки. Економічні агенти розцінюють це як посилення ризиків девальвації та інфляції, а тому частина економічних агентів робить певні кроки для збереження своїх ресурсів.
До того ж, наші внутрішньополітичні проблеми можуть призвести до подальшого гальмування реформування, незацікавленості МВФ у кредитуванні України, скорочення можливостей доступу до певних фінансових програм розвинених країн та міжнародних фінансових інституцій.
Адже якщо МВФ вирішить, що Україна неналежним чином виконує свої зобов'язання, це означає ледь не автоматичне скорочення фінансування від Світового банку, ЄБРР та інших.
Україні зараз дуже важливо проводити і демонструвати хоча б якісь позитивні зміни. Підвищення мінімалки – це не реформування. Це перерозподіл ресурсів, який навряд чи зможе стати чинником стабільного зростання, а значить, зміцнення національної валюти та поліпшення добробуту громадян.
Загрузка...
Загрузка...
Чому зростає курс долара Чому зростає курс долара Reviewed by марія іваночко on 06:17 Rating: 5