АКТУАЛЬНО

[5]

Що ви робите, коли зустрічаєте чорну кішку на вулиці?

і
Геловін традиційно відзначають у ніч із 31 жовтня на 1 листопада у переддень Дня усіх святих. У 2016 році це ніч із понеділка на вівторок. Не дуже вдалий час для бурхливих веселощів, погодьтеся. А в Закарпатській області взагалі заплановано три вихідних поспіль. Ну, що ж, кожному своє. До речі, в Пологах на цих вихідних теж проходили party. Як говориться, був би привід. Але мова піде не про свято, а про кішку. Чорна кішка є одним з головних символів Геловіну. За збігом обставин, нещодавно з колегами вели розмову на тему забобонів і, зокрема, чорних кішок. Як виявилося, в них ВІРЯТЬ! Повідомляєhttp://www.rayonka.com/
Хто з нас хоча б раз за життя не відчував забобонного страху перед чорною кішкою? Давайте зізнаємося, що мало хто піде вперед, якщо дорогу перейшов саме чорний кіт. І, щоб уникнути будь-яких наслідків, кожен має в запасі власні методи боротьби проти «сили» чорної кішки. Один непомітно плюне через ліве плече, інший схрещує пальці і перевертає задом наперед кепку, ну а найпрактичніші чекають, щоб першим пройшов той, поруч йде. А скільки існує ритуалів, що дозволяють позбутися від нещасть, принесених чорними котами! Загалом, цих тварин не дарують. Для більшості громадян вони - уособлення містики, чорної магії і всілякої чортівні. Люди роблять усе можливе для того, щоб уникнути зустрічі з ними. Згадайте, як часто ви зустрічаєте чорну кішку на пологівських вулицях? І що ви робите у такому випадку?
Жителів Заходу чорний кіт теж анітрохи не надихає. Ченці середньовіччя вважали, що чорні мисливці - це підступні демони, що прийшли у світ, щоб спокушати благочестивих людей. Британські моряки вірять: якщо чорного кота викинути за борт, неодмінно розіграється сильний шторм. Американці вважають, що шлюб буде невдалим, якщо в кімнату нареченої напередодні весілля забігла чужа кішка темної масті.

Найсильніше чорних кішок бояться в Німеччині, однак і в інших країнах існує маса забобонів, як і альтернативних повір'їв про те, що чорну кішку, навпаки, слід пестити і леліяти.
Всупереч існуючим у народі забобонам вона не «забирає удачу», а, навпаки, відводить неприємності і відганяє злих духів. Кішки першими відчувають присутність у будинку нечистої сили і повідомляють про це господареві гучним нявканням.
Також, наприклад, наші предки, перш ніж увійти в нову хату, пускали туди на першу ніч чорного півня і курку, на другу - чорного кота і кішку. У моряків існує повір'я: якщо на кораблі є чорна, без єдиного білого волоска, кішка, плавання буде вдалим. У шотландців чорний кіт на ґанку - достаток у домі. Навіть сьогодні ми говоримо, що чорна кішка завжди лягає на хворе місце.
Японці вважають, що варто сказати чорній кішці, яка чхнула, «будь здорова», і ніколи більше не відчуєш зубного болю. Серби вірять: якщо антрацитна принцеса вмивається, повернувшись на схід, неодмінно буде хороша погода. Індіанці вважають кішку чорної масті, яка приблудилася, передвісницею доброї новини або швидкого весілля.
Здавалося б, прикмети і забобони у століття технологічного прогресу, комп'ютеризації, генної інженерії та освоєння космосу просто не можуть існувати. Але вони є.
Антропологи вважають, що неприязнь до чорного кольору народилася в той момент, коли доісторична людина усвідомила: вдень небезпеку добре видно, є можливість захиститися, вночі ж ворога не розгледіти, а тому морок краще перечекати в укритті. Чорний колір асоціювався з небезпеками, прихованими в нічній темряві. І не тільки чорний кіт став жертвою первісного страху, що передавався з покоління в покоління. Шляхетний чорний колір у багатьох культурах пов'язують із трауром, нечистою силою, потойбічним світом, із самої невідомістю, яка лякає куди сильніше за видимого ворога: чорна вдова, чорна діра, чорна магія, чорна курка, чорна собака, чорна смуга у житті і так далі.
Проте віра в те, що чорна кішка несе відбиток негативу, жевріє в нас і зараз. Хоча, можливо, головне слово в цьому реченні ВІРА!? Ми віримо, значить, це збувається.
А ви вірите?
Автор: Марія КАІРА
_______
Загрузка...
Загрузка...
Що ви робите, коли зустрічаєте чорну кішку на вулиці? Що ви робите, коли зустрічаєте чорну кішку на вулиці? Reviewed by марія іваночко on 09:45 Rating: 5