АКТУАЛЬНО

[5]

Облік газу в одиницях енергії – крок до розвинутих держав


Розробка 27 вересня 2016 компанією НАК «Нафтогаз України», за дорученням Міненерго України, плану заходів щодо переходу нашої держави на облік газу в одиницях енергії - чи не найважливіший крок з запровадження справедливого обліку в енергетиці за всю історію. Мабуть, жаль, що на цьому не акцентується увага у нас як на позитиві. Хоча, з іншого боку, мабуть рекламувати варто буде вже факти втілення цих планів, а не самі плани.
Облік газу в одиницях енергії давно запроваджено у розвинутих країнах. А в нас залишився спадок СРСР, коли облік здійснюється за одиницями об'єму газу.
Після запровадження обліку в одиницях енергії більшість споживачів газу, зокрема населення, виграють, оскільки кінцевим продуктом споживання є або тепло, або електроенергія, яка також генерується через тепло, виділене при спалюванні газу. Певне незадоволення продемонструють власники підприємств, які використовують газ як сировину. Адже їм доведеться налагодити облік за кількістю корисних їм компонент, а відповідне обладнання у нас не випускається.
І в тому, і в іншому випадку йдеться про певне запровадження більшої справедливості у галузі, що саме по собі практично зближує нас з цивілізованим світом. Крім цього, таким чином вдалося б практично ліквідувати підстави корупції у цих питаннях.
Очевидно, що запровадження згаданої системи обліку газу через одиниці енергії вимагає тривалого часу і немалих коштів. У цьому контексті, було би помилкою розраховувати, що згадані плани здійсняться за 1-2 роки - потрібно набагато більше часу. Адже облік газу за одиницями об'єму на наших теренах здійснюється вже щонайменше понад 60 років. І ще далеко не всюди вирішено питання з наявністю відповідних лічильників.
Для втілення згаданої ідеї в нашій державі, потрібно багато нового обладнання (лічильників). Тут, черговий раз, вимагається дуже обережного державницького підходу нашої влади. Адже, з одного боку, освоєння випуску такого обладнання сприятиме відкриттю нових підприємств (як заводів з виробництва, так і науково-проектних закладів), а відтак - збільшенню кількості робочих місць тощо, тобто є позитивом, у якому держава зацікавлена. З іншого боку, новим українським підприємствам прийдеться вистояти у нелегкому конкурентному змаганні, оскільки в багатьох країнах розроблено і випускається добротне обладнання для обліку, яке вже має обмежений збут на їх ринках - отже вони намагатимуться заздалегідь закріпитися на нашому ринку.
Очевидно, що враховуючи згадане, було би доцільно зупинити обладнання українських споживачів лічильниками газу за його об'ємом і терміново розробити, освоїти виробництво і встановлювати згадане нове обладнання.
Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ
Загрузка...
2 Блок 3 Банерна мережа
Загрузка...
Облік газу в одиницях енергії – крок до розвинутих держав Облік газу в одиницях енергії – крок до розвинутих держав Reviewed by марія іваночко on 06:09 Rating: 5