АКТУАЛЬНО

[5]

"Уряд – не вагітність, можна усунути": як Польща протестувала проти заборони абортів Вікторія Чирва

 euters
Вчора по всій Польщі спорожнiли десятки тисяч офісних крісел і парт у навчальних закладах. Там мали сидіти жінки, але у них була важливіша справа.
Багато польок - зовсім юні і старші, сімейні, багатодітні, переконані "чайлд-фрі" - вийшли на "чорний протест" проти заборони розпоряджатися власним тілом на свій розсуд.
Йдеться про одне з найбільш суперечливих питань у світі - заборону абортів. Для Польщі ця ситуація не нова: закон, що забороняє переривання вагітності, діє в країні з 1993 року.
Однак у тому документі було три винятки. Аборти дозволенi в разі, якщо вагітність несла загрозу життю матері, якщо вона настала внаслiдок згвалтування або ж лікарі діагностували важкі патології плоду.
Нинішню хвилю протестів спровокувала законодавча ініціатива правлячої партії "Право і справедливість", яка передбачає повну заборону абортів, без жодних винятків. Якщо закон ухвалять, переривання вагітності для польської жінки може обернутися кримінальним покаранням - від трьох місяців до п'яти років в'язниці. Те саме стосується і лікаря, який ризикне провести процедуру.
Незгода з драконівськими нормами вивела на вулиці десятки тисяч жінок. Тільки у Варшаві, за різними підрахунками - від 20 до 35 тисяч протестувальників.
В цей день польські жінки не вийшли на роботу. А чоловіки - також одягалися в чорне, щоб підтримати їх.

Так виглядала редакцiя Gazeta Wyborcza
Тисячі людей вийшли на вулиці і в інших містах: Кракові, Вроцлаві, Гданську, Решувi. Незважаючи на те, що учасники протесту (серед них, до речі, чимало чоловіків), вдягалися в чорне, акція вийшла досить "кольоровою". Рiч у тiм, що в цей день по всій країні пройшов дощ - спочатку невеликий, а потім - справжня злива. А тому чорний колір розбавили парасольки найрізноманiтнiших кольорів.
Під час акцiї учасниці протесту тримали плакати на кшталт "Моє тіло - моє діло", "Уряд - не вагітність, можна усунути" і співали гасла, спрямовані проти влади, зокрема, прем'єр-міністра Беати Шидло.
Одна з них - римована пісенька "Szydło niestety, twój rząd obalą kobiety..." ("Шидло, на жаль, твiй уряд скидають жінки").
"Ми мокли, ми мерзли, але все одно було гаряче. Але все пройшло мирно, спокійно. Присутні чоловіки роздавали нам бутерброди і чай. Ми - це сила!" - написала мені польська знайома Гося Мольська.

Мітинг у Варшаві
Ще одна подруга, Кароліна Вировська, свій протест висловила тим, що вдягнула чорне.
"Я не підтримую аборт як такий. Але йдеться про волю, дану нам від Бога, яку люди хочуть у нас забрати через закон. Ми маємо право приймати це важке рішення у відповідності зі своєю совістю, і ніхто не має у нас це право відбирати", - каже Кароліна.
Незважаючи на те, що "чорний понеділок" пройшов мирно і майже весело, справа це - дуже серйозна. Адже ця ініціатива шокувала не тільки жінок Польщі, та й усього цивілізованого світу.
В шоці й лікарі. Саме їм доведеться рятувати 12-річних дівчаток, жертв зґвалтування, які будуть змушені народжувати з ризиком для життя. Саме вони змушені будуть чекати, поки майбутня мати з важким захворюванням плода почне вмирати - тільки тоді вони зможуть провести штучне розродження без ризику потрапити до в'язницi.
Це рішення, напевно, збагатить клініки інших країн, в тому числі й України.
Адже, не маючи можливості зробити аборт у себе на батьківщині, тисячі польок будуть їхати в Німеччину, Словаччину чи Україну. Туди, де можна зробити це легально. Чи скористаються послугами "підвальних кабінетів" у власній країні, де робитимуть нелегальні аборти в невідомо яких умовах.
Та й взагалі, запроваджувати подібні заборони в XXI столітті, в європейській країні, коли відкриті кордони, коли існує маса альтернативних можливостей, - це неймовірна дикість і варварство.

Передбачаю люті крики противників абортів: мовляв, як можна вбити маленьке життя! Особисто я собі цього не можу уявити навіть у страшному сні.
І, незважаючи на те, що в Україні аборти дозволені, а суспільство досить лояльно ставиться до жінок, які вирішили перервати вагітність, ні мене, ні більшість моїх знайомих така "індульгенція" не підштовхне до рішення позбавитися дитини.
Так само жінку, яка твердо вирішила все ж таки перервати вагітність, ніколи не зупинять жодні законодавчі заборони. Вона буде шукати будь-якi - легальні чи підпільні - способи здійснити задумане. А якщо не вдасться, можна собі тільки уявити, що вона відчуватиме до свого небажаного чада.
Що ж робити, щоб абортів стало менше? Все що завгодно, тільки не забороняти й не залякувати.
Очевидно, серйозно підвищувати рівень сексуальної обізнаності, зі шкільної лави розповідаючи дівчаткам про методи контрацепції. Підключати матерів, які в спокійній формі, знову ж таки, без залякувань, повинні пояснювати своїм дочкам їхнi перспективи в разі незапланованої ранньої вагітності.
Не зайвими будуть і фільми про аборти - вони дійсно страшні. Я не впевнена, що такі фільми змусять передумати всіх жінок, які вирішили перервати вагітність. Але якусь частину - можливо.
Будучи противницею вбивства в будь-якому вигляді, в тому числі - внутрішньоутробного, я, тим не менш, усією душею підтримую своїх польських колежанок в їх "чорному протесті".
Аборт - це особиста справа кожної жінки. Це її рішення, її карма, її тягар, її гріх. І ніякими заборонами тут нічого не виправиш.


Автор: Вікторія Чирва,
журналіст
Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора
http://www.eurointegration.com.ua
Загрузка...

Загрузка...
2 Блок 3 Банерна мережа
"Уряд – не вагітність, можна усунути": як Польща протестувала проти заборони абортів Вікторія Чирва  "Уряд – не вагітність, можна усунути": як Польща протестувала проти заборони абортів Вікторія Чирва Reviewed by марія іваночко on 15:21 Rating: 5