АКТУАЛЬНО

[5]

Скандал під Одесою: роми Львова організували флешмоб, а “Азов” обіцяє взяти циган під охорону

Громада просить не звинувачувати ромів через жорстокий злочин однієї людини
Після народного бунту в селі Лощинівка Ізмаїльського району, під час якого місцеві ополчилися на місцевих ромів, представники громади обурилися і вирішили відстоювати свої права.
Нагадаємо, в суботу тіло 9-річної дівчинки з ознаками зґвалтування і насильницької смерті виявили на території покинутого будинку. За підозрою у вбивстві затримали 20-річного місцевого цигана, а подія спровокувала бунт проти представників нацменшини.
Роми просять не звинувачувати цілий народ через злочин однієї людини. Так, студенти Ромського освітнього фонду запустили в соцмережах акцію на підтримку національності. На даний момент до неї приєдналися кілька десятків людей з усієї України. Ініціаторами стали учасники тренінгу, який проходив у рамках проекту “Стажування в органах місцевого самоврядування для ромської молоді” у Львівській області.
Молоді люди опублікували свої фото з написом: “Я — ром, а не злочинець!” у соцмережі і закликають усіх небайдужих підтримати акцію. “Ми у жодному разі не підтримуємо скоєння злочинів, і якщо в Лощинівці були або є проблеми, то їх повинні вирішувати правоохоронні органи в рамках законодавства. Але ми проти автоматичного звинувачення представників національних меншин через злочини конкретних людей. Впевнений, органи зможуть професійно розібратися в ситуації”, — пояснив ініціатор флешмобу Іван Коржов.
Крім того, днями заяву про недотримання прав ромів відправили керівництву Ізмаїльського району на ім’я голови адміністрації Валентини Стойкової. У документі роми звинувачують місцеву владу та правоохоронців у бездіяльності, яка призвела до сутичок на національному ґрунті.
“У соціальних мережах опублікували інформацію з образами в бік ромської національності. Це негативно впливає на наш імідж і принижує нашу гідність”, — пишуть у зверненні. Заяву прийняли в роботу і зараз займаються врегулюванням ситуації. У райадміністрації нам повідомили, що вирішують питання підтримки та безпеки ромського населення.
“Зараз зайняті розселенням ромів у села району, їх безпекою, а також подбали про те, щоб 15 дітей, які живуть у сім’ях постраждалих, пішли вчитися до школи у новому навчальному році. На даному етапі з села виїхали чотири сім’ї. Ми, в свою чергу, надали машини, щоб допомогти в переїзді. У Лощинівці ніхто з них не залишиться — самі розуміють, що жити там не зможуть”, — ділиться з “Сегодня” голова Ізмаїльської райдержадміністрації Валентина Стойкова.
ПІД ОХОРОНОЮ “АЗОВА”
Сьогодні посилені наряди одеської поліції, які відправляли для стабілізації ситуації після погромів, вивели з Лощинівки. Про це повідомив начальник ГУ НП в Одеській області Гіоргі Лорткіпанідзе. Між тим, місцеві мешканці організували загони самооборони, побоюючись помсти циган за погроми своїх осель.
На допомогу жителям Лощинівки зголосилися й активісти громадянського корпусу “Азов”. У публічній заяві представник “Азова” пообіцяв за необхідності залучити додаткові сили. “Сюди приїдуть і 200, і 300 осіб, якщо буде потрібно. Можете на нас розраховувати”, — заявив Олександр Новосельський.

Скандал під Одесою: роми Львова організували флешмоб, а “Азов” обіцяє взяти циган під охорону Скандал під Одесою: роми Львова організували флешмоб, а “Азов” обіцяє взяти циган під охорону Reviewed by точка зору on 21:50 Rating: 5