АКТУАЛЬНО

[5]

“Тестова система е-декларування легалізує кеш від контрабанди в АТО та обвалить гривню” – Віталій Шабунін


Влада пішла найгіршим сценарієм – активувала фіктивну систему електронного декларування активів держслужбовців, що обов’язково матиме негативні наслідки для економіки країни та євроінтеграційного діалогу Києва про безвізовий режим з ЄС, передає varota.com.ua з посиланням на Українську Правду.
15 серпня 2016 року рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції система е-декларування запущена в роботу у тестовому режимі, що не надає юридичної сили поданим до неї деклараціям.
Тобто, система працює в режимі тренажеру – і для корупціонерів безпечно, і міжнародникам є що показати.
Система запущена у тестовому режимі за вказівкою всіх керманичів держави, які дозволили дріб’язковим чиновникам з Державної служби спеціального зв’язку відмовити у видачі системі атестату захисту інформації, що гарантує автентичність та юридичну силу поданих в систему декларацій.
Активація системи у тестовому режимі та весь процес подання в таку систему декларацій держслужбовцями унеможливлює притягнення їх до кримінальної відповідальності за вказання недостовірних даних в деклараціях та незаконне збагачення.
Кеш від нелегальної торгівлі зброєю, контрабанди вугілля з АТО, наркотрафіку, відкатів на закупівлях для військових, газнафтодолари можна вписувати в декларацію і не боятися, що хтось почне з’ясовувати джерела походження цих грошей. Зробити це можна тільки в рамках кримінального процесу. Але система, що працює у тестовому режимі, не дозволяє навіть теоретично провести таке розслідування.
Керівництво НАЗК – єдиного органу, який отримає декларації держслужбовців – прекрасно усвідомлює роль та статус системи, але свідомо запускає її у тестовому режимі, забезпечуючи безкарність та недоторканність чиновникам.
Таким чином влада демонструє суспільству черговий фейк замість реальної прозорої системи декларування статків, а чиновникам дарує дієвий інструмент легалізації незаконно отриманих уже після Революції Гідності багатств.
Але це – не всі подарунки. На додачу до безкарності українське суспільство отримає відмову у безвізовому режимі та обвал гривні.
Тестовий режим запуску системи е-декларування не є виконанням добровільно взятих Києвом зобов’язань для впровадження безвізового режиму з ЄС та отримання фінансової допомоги від міжнародних партнерів у розмірі $3 млрд від МВФ та 1.2 млрд євро від ЄС тільки цього року.
Запустивши систему у тестовому режимі із деклараціями, що не мають юридичної сили, Україна також суттєво обмежує діяльність Національного антикорупційного бюро, яке має розслідувати злочини декларування неправдивої інформації та незаконного збагачення державних службовців та топ-політиків.
Це – відкат у всій антикорупційній реформі, який точно не пробачать міжнародники.
Після невиконання зобов’язань перед Європейським союзом та США Уряду України взагалі не варто розраховувати на їх фінансову допомогу, що неминуче призведе до знецінення національної валюти та затяжної фінансової кризи.
Без міжнародних грошей економіка країни просто не витримає, і вже восени, разом із бахнутими тарифами, українці отримають долар вище 30 і черговий скачок цін.

>Відповідальність за це лежить в першу чергу на Державній службі спеціального зв’язку, яка, за вказівкою керівництва держави, в останній момент відмовила в наданні системі атестату про побудову комплексної системи захисту інформації та не надала можливості вчасно доопрацювати систему, а також – на Національному агентстві з питань запобігання корупції, яке замість вигризання потрібного сертифікату, запустило систему у тестовому режимі і позбавила чиновників кримінальної відповідальності.
Більше того, НАЗК з Держспецзв’язком зараз розігрують чергову трагікомедію – обіцяють сертифікувати систему протягом двох місяців. Саме стільки часу дається по закону чиновникам, аби заповнити нову електронну форму декларації.
Акурат в той час, як останній чинуша завантажить дані про свої мільйони в систему – або взагалі відмовиться це робити – вона перестане бути тестовою і в Україні почне діяти кримінальна відповідальність за брехню в декларації. Але саджати за це НАБУ буде нікого.
Що робити?
Порошенко, Гройсман, Турчинов та їх підлеглі з НАЗК і Держспецзв’язку мають негайно – протягом 3х днів – забезпечити надання системі електронного декларування атестатупро побудову комплексної системи захисту інформації та ввести систему в повноцінну експлуатацію, гарантувавши таким чином можливість притягнення посадовців до відповідальності за декларування недостовірної інформації.
Тих чиновників, що скористаються тестовим режимом роботи системи, треба зобов’язати переподати декларації після отримання необхідних сертифікатів.
Після цього необхідно провести службове розслідування та звільнити осіб, відповідальних за зрив запуску системи електронного декларування, зокрема, Голову Національного агентства з запобігання корупції Н. Корчак та Голову Державної служби спеціального зв’язку Л.Євдовченко.
А до всього цього міністр фінансів Олександр Данилюк разом з головою Нацбанку мають чесно попередити українців про неминучу фінансову турбулентність та можливе чергове падіння курсу гривні в результаті неотримання очікуваної стабілізаційної фінансової допомоги від міжнародних партнерів, на домовленості з якими українська влада вкотре наплювала.
Автор Віталій Шабунін
“Тестова система е-декларування легалізує кеш від контрабанди в АТО та обвалить гривню” – Віталій Шабунін “Тестова система е-декларування легалізує кеш від контрабанди в АТО та обвалить гривню” – Віталій Шабунін Reviewed by марія іваночко on 09:16 Rating: 5