АКТУАЛЬНО

[5]

В Україні збільшать мінімальну зарплату і зменшать субсидії


Підвищення мінімальної зарплати в опалювальний сезон на 150 грн. знизить ліміт субсидії на 25 грн. При цьому навантаження на бюджет від підвищення виплат бюджетникам зросте, а субсидування залишиться.
Таку думку висловив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин, коментуючи заяву глави Мінсоцполітики про те, що Кабмін опрацьовує можливість підвищення мінімальних зарплат до початку опалювального сезону для посилення соціального захисту населення, – передають Фінанси.
«Підвищення мінімальної зарплати з 1450 грн до 1600 грн дає 150 грн. на місяць додаткових коштів, тобто 300 грн. на сім’ю з низьким доходом. А це веде до зниження субсидії на 50 грн. Якщо субсидія сьогодні, до підвищення, становить 250 грн., то після підвищення вона скоротиться на сім’ю до 200 грн.», – роз’яснив Шевчишин.
Згідно з калькулятором субсидії, сім’я може розраховувати на допомогу від держави при середній сумі платіжки за комуналку вище 225 грн., якщо дохід становить 1450 грн. і вище 275 грн. якщо дохід -1600 грн. на людину.
«Фактично, підвищення доходу на 150 грн. призводить до підвищення ліміту субсидії на 25 грн., тобто 50 грн. на сім’ю», – розрахував пан Шевчишин.
При цьому навантаження на бюджет від підвищення виплат бюджетникам зросте. Але і субсидування залишиться тяжким тягарем для бюджету, вважає експерт.
«Оціночно 30% населення мають офіційно мінімальний дохід. З них, ймовірно, більше половини – бюджетники. Таким чином, очевидним буде зростання бюджетного навантаження при помірному ефекті від зниження розміру субсидії», – зазначив Андрій Шевчишин.
Водночас, на його думку, підвищення мінімальної зарплати стане опорою для слабкого споживчого ринку. Позаяк «зайві» 250 гривень (підвищення з/п на 300грн. мінус субсидія в 50 грн.) будуть спрямовані на придбання продуктів харчування і товарів першої необхідності.
Також підвищення з жовтня 2016 р. мінімальної зарплати з 1450 до 1600 грн. призведе до зростання середньорічної мінімальної зарплати на 15,5%. Середня номінальна зарплата може піднятися на 19,3%, і перевищити 5015 грн.
2 Блок 3 Банерна мережа
В Україні збільшать мінімальну зарплату і зменшать субсидії В Україні збільшать мінімальну зарплату і зменшать субсидії Reviewed by марія іваночко on 07:46 Rating: 5