АКТУАЛЬНО

[5]

Команда журналістів перевірила Президента – не всі відповіді Порошенка були правдиві


Президент України Петро Порошенко 3 червня 2 години відповідав на питання журналістів.
Самих питань встигли поставити 25, але не кожна відповідь на них була точною та правдивою.
Команда Громадського та Vox Ukraine вирішила перевірити відповіді президента, передає varota.com.ua.
ПРО «МИРОТВОРЕЦЬ»: Петро Порошенко заявив, що засуджує публікацію на сайті «Миротворець» тисяч імен журналістів, які отримали акредитації на окупованих територіях, і гарантує безпеку цих журналістів в Україні.
Президент сказав: «Журналістам в Україні нічого не загрожує».
FACT CHECK: На даний момент дійсно не має даних про насильство, скоєне по відношенню до журналістів, чиї прізвища опубліковані на саті «Миротворець» (передає varota.com.ua). Водночас багато з цих журналістів публічно заявили про погрози на свою адресу в соціальних мережах та анонімні телефонні дзвінки з погрозами.
Крім того, Інститут Масової Інформації в своєму останньому звітізафіксував збільшення кількості побиттів та нападів на журналістів в Україні – 7 випадків у травні (квітень – 4, березень – 2, лютий – 1, січень – 4).
Зокрема 3 травня в Одесі побили журналістів 7 каналу.
24 травня в Запоріжжі побили Анатолія Остапенка, журналіста «Громадське ТБ Запоріжжя».
В ніч на 22 травня на Подолі побили військового фотографа Сергія Моргунова та журналіста Громадського Артема Арутюняна.
24 травня в Харкові напали на журналістів програми «Наші Гроші».
ПРО ПОЛІЦЕЙСЬКУ МІСІЮ ОБСЄ НА ДОНБАСІ
Петро Порошенко заявив про Україна має «серйозний дипломатичний успіх» питанні запровадження поліцейської озброєної місії ОБСЄ.
«Не лише в «нормандському форматі» (Україна, Росія, Німеччина, Франція – ред.) на дипломатичному рівні ми погодили загальну згоду щодо запровадження цієї місії, але вже у Відні в ОБСЄ під німецьким головуванням наші партнери розпочали дискусію щодо запровадження поліцейської місії. Я вважаю, що це дає мені підстави для стриманого оптимізму і саме це слугувало мені базою для твердження, що, можливо, ми завершимо цей процес у 2016 році», – сказав президент.
FACT CHECK: Раніше про згоду Росії на запровадження поліцейської місії заявили в адміністрації президента. Прес-секретар російського президента Дмітрій Пєсков одразу спростував цю інформацію.
«Власне ситуація дуже проста. Твердження про те, що в записах бесід «норманської четвірки» містяться певні індикації того, що російська сторона дала згоду на розміщення певної поліцейської місії ОБСЄ, не відповідають дійсності», – процитували слова Пєскова РІА Новості. Однак є готовність обговорювати цю тему, додав прес-секретар.
ПРО НЕДОТОРКАНІСТЬ СУДДІВ
Петро Порошенко сказав, розповідаючи про судову реформу, що недоторканісті суддів немає в жодної країні в світі.
«Недоторканість суддів —цього не має ніде в світі. Це Радянській рудимент»
FACT CHECK: У різних країнах судді мають імунітет і не можуть бути притягнути до відповідальності без спеціального уповноваженого на те органу. У Македонії та Словенії – це парламент.
У Німеччині — Конституційний суд, у Болгарії — Вища судова рада.
«Судді, прокурори та слідчі користуються імунітетом народного представника», — йдеться у ч.1 а ч 2. Ст. 100 Конституції республіки Македонії.
У США та Японії суддя може бути позбавлений недоторканості тільки після імпічменту.
Джерело: підручник для магістрів та аспірантів «Порівняльне Конституційне право» за авторством В. М. Кириченко і О. М. Куракіна.
ПРО МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИВАТИ ВОГОНЬ У ВІДПОВІДЬ
Петро Порошенко заявив, що бійцям не заборонено відкривати вогонь у відповідь на обстріли з боку самоназваних «ЛНР» та «ДНР». За словами президента, рішення на місці приймає командир.
«Право надання дозволу належить командирам. Він може прийняти рішення сам, йому ні з ким не треба узгоджувати. Йому заборонено відкривати вогонь першим».
FACT CHECK: За словами одного з командирів «Правого Сектору» Чорного, підрозділ якого базується на передовій в промзоні Авдіївки Донецької області, фактично так і є, але це не стосується важкої зброї.
«Ми адекватно відповідаємо на обстріли. Якщо застосовується стрілкова зброя, то маємо право не погоджувати, якщо важка артилерія (передає varota.com.ua), то маємо узгоджувати з Генштабом, бо це їх відповідальність», — сказав він.
Центро Економічної Стратегії та VoxCheck
ПРО ДРУГЕ ДИХАННЯ
«Я вважаю що відкрилось друге дихання в проведденні змін в країні. Ухвалюються найважливіші стратегічні і тактичні рішення. Хотів би навести декілька прикладів яки ми маємо за останні 2 тижні»
FACT CHECK Якщо спиратись на дані оцінки експертами якості реформаторських законів (індекс моніторингу реформ, іМоРе), то останнє значення ідексу, що охоплює 9 – 22 травня 2016 р. опустилось до 0,4 бала (середнє у 2016 році 1,0 бал), що є нижчим за попереднє значення (1,1 бал). Прийнятним у методології індексу вважається значення індексу на рівні +2 – +3, яке означало б задовільний прогрес у реформах. Нажаль, таких значень індекс досягав лише три рази навесні 2015 року.
Тому, з точки зору ухвалення нового законодавства ми не можемо казати про будь-яке «друге дихання».
ПРО СПРОЩЕННЯ РЕЄСТРАЦІЇ ЛІКІВ
«Перший важливий крок – реформування системи, прийняття буквально днями Закону України про спрощення процедури реєстрації ліків, яки мають реєстрацію в країнах ЕС, США, Японії, Канади. Впевнений що цей крок посилить конкуренцію на внутрішньому ринку, значним цином знизить ціни на ліки і є потужним елементом боротьби з корупцією».
FACT CHECK: Це правда, і ми теж очікуємо на посилення конкуренції на внутрішньому ринку та зниження цін на ліки із часом, а також зниження корупційної складової у сфері реєстрації ліків та медичних закупівель.
ПРО ПРОЗОРРО
«Другим є підписання і прийняття закону про обов’язкове запровадження системи електронних платежів Прозорро для всіх державних закупівель, які відбуваються в силових органах, в першу чергу в Міністерстві оборони. Тепер з системи Прозорро немає винятків».
FACT CHECK: Дійсно, нещодавно був прийнятий Закон України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони». Ним закупівлі для оборонного замовлення перевели під дію Закону України «Про публічні закупівлі».

Але під дію останнього поки що підпадають не всі замовники. Наприклад, закон не стосується замовлень, де вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) нижче 200 тисяч гривень, а робіт – 1,5 мільйона гривень.
ПРО РЕЙТІНГ ВІД MOODY’S
Рішення агентства Moody’s про переведення курсу валюти з прогнозу на негативний до прогнозу стабільний є яскравим тому (тобто стабілізації — прім. ред) підтвердженням»
FACT CHECK: В це твердження вкралася технічна помилка — насправді агентство Moody’s змінило із негативного на стабільний прогноз по рейтингу банківського сектора. Тобто агентство очікує, що більше найближчим часом рейтинг більше знижувати не буде, але й підвищувати також. Але сам рейтинг України залишається на вкрай низькому рівні, і покращення прогнозу по рейтингу банківської системи у порівнянні з цим – не дуже значна «перемога».
ПРО ЗРОСТАННЯ ВВП
«Встановлено завдання щоби ми досягли 1,1% зростання ВВП в цьому році. Ми вже маємо позитивну динамику в першому кварталі. Інфляція в першому кварталі складає біля 5%».
FACT CHECK: По Держстату попередня оцінка динаміки ВВП у 1кв фактично незмінна у річному вираженні і дорівнює +0,1%. Це точно стабільність, але її важко назвати «позитивною», це скоріше відсутність негативної динаміки (передає varota.com.ua). Pазом з тим, є позитивна динаміка у промисловості (+3.7% рік до року за 4 міс 2016).
По інфляції названа цифра містить неточність – це кумулятивна інфляція за 4 міс 2016 (власне остання наявна інформація) 5.1%, а не за 1кв 2016, коли відповідна інфляція становила 1.5%. В річному вимірі інфляція у квітні сповільнилась до 9,8% з 20,9% у березні.
ПРО ДЕОЛІГАРХІЗАЦІЮ
«Перше рішення про деолігархізацію — збільшення впливу держави на (державні) підприємства та Укрнафту. Раніше ніхто зайти туди не міг. Завдяки закону (в тому числі мною підтриманому) — підприємства повернено під державний контроль».
Держава володіє часткою більше, ніж 50% в Укрнафті через Нафтогаз. Іншу частину акцій контролює група Приват.
Після прийняття закону, що знизив кворум на зборах акціонерів з 60% до 50% стало можливим провести загальні збори акціонерів в компанії, потім вони були реально проведені, було змінено Наглядову раду та призначено нового керівника, Марка Роллінза.
Чи можна говорити, що підприємство повністю повернене під державний контроль – ми не впевнені, поки не вирішено питання санації Укрнафти, але факт, що значно покращено захист прав держави як акціонера у цьому акціонерному товаристві.
Зміна менеджменту держкомпаній та проведення прозорих конкурсів, крім того, дійсно відбулись в багатьох великих компаніях, яки належать державі.
Команда журналістів перевірила Президента – не всі відповіді Порошенка були правдиві Команда журналістів перевірила Президента – не всі відповіді Порошенка були правдиві Reviewed by марія іваночко on 10:39 Rating: 5