АКТУАЛЬНО

[5]

Нові зарплати суддів в 200 разів вищі за мінімальні - Пинзеник


315 тис. грн. у місяць - такий новий соціальний стандарт введено в Україні з 1 січня 2017 року законом "Про судоустрій і статус суддів". Ідеться про зарплату українських суддів (суддівська винагорода, як її називають).
Не можу сприйняти того, як при мізерному значенні мінімальної заробітної плати можна встановлювати зарплату, що у 200 разів перевищує цей рівень (зазначу, що йдеться про працівників, які отримують оплату з бюджету). А саме така норма проголосована парламентом.
Закон встановлює зарплату в місцевих судах у розмірі 30 мінімумів, в апеляційних - 50, у Верховному Суді - 75. Але це тільки оклад. А є ще надбавки до окладу! До 80% - за вислугу років, 15-20% - за науковий ступінь, 5 і 10% - за роботу з таємними документами. Ці три надбавки у максимальному розмірі сягають 110%. А є ще регіональний коефіцієнт (до 25%).
Давайте підрахуємо. Прив'язуючись до мінімальної зарплати часу введення цих норм у 1600 грн. (з 1.01.2017 р.), оклад судді Верховного Суду складає 120 тис. грн. (75 х 1,6). Максимальна надбавка - ще 132 тис. грн. Набігає вже 252 тис. А з урахуванням регіонального коефіцієнта Києва набігає вже 315 тис. грн. у місяць. Розділіть цю суму на мінімум і отримаєте названу цифру співвідношень - 200 разів, або цифру відношення до середньої зарплати по Україні - 64 рази.
Максимальна оплата суддів місцевих судів складає 126 тис., апеляційних судів - 210 тис. І якщо для останніх двох категорій передбачене поетапне введення, починаючи з 63 і 105 тис.грн., то у Верховному Суді це вводиться відразу.
Після цього рішення нам очевидно слід очікувати масової імміграції суддів з Польщі. Бо там оплата судді Верховного суду складає утричі менше -105-120 тис.грн. У Чехії, Латвії, Литві вона ще менша. Не забудемо згадати, що і економічна ситуація в цих країнах дещо інша.
Не забуто і про особливі пенсії. Правда, називають їх не пенсіями, а щомісячним довічним грошовим утриманням. Воно може складати до 90% зарплати. Причому не до зарплати у період перебування судді на посаді, а до зарплати нині працюючого судді.
При середній пенсії в Україні 1,7 тис. грн. допускається нормальним, виплати декому пенсій у розмірах сотень тисяч гривень (у 160 разів більше нинішнього мінімуму).
Не хочу згадувати інших соціальних норм. Цього досить.
Не знаю, що додати до сказаного. Бо вже навіть не сумно...
Віктор ПИНЗЕНИК, екс-міністр фінансів України
 http://uainfo.org
Нові зарплати суддів в 200 разів вищі за мінімальні - Пинзеник Нові зарплати суддів в 200 разів вищі за мінімальні - Пинзеник Reviewed by марія іваночко on 08:35 Rating: 5